I Spanien finns det många så kallade pastelerías, alltså konditorier, där du kan avnjuta en hel del goda sötsaker och desserter!
Turrón
Turrón är egentligen en morisk (arabisk) sötsak, som idag är en av de mest traditionella godsaker att äta under julen i Spanien. Denna sötsak är en form av söt nougat som är gjord på honung, socker, äggvitor och mandlar (eller andra nötter).
Crema Catalana
Crema Catalana är en traditionell katalansk efterrätt. Man kan säga att det är en spansk version av den franska crème bruléen. Efterrätten är gjord av en krämig vaniljsås och toppad med bränt socker.
Chocolate con churros
Churros är verkligen en klassiker när det kommer till spanska efterrätter eller sötsaker. Du kan köpa dessa över hela landet på både marknader och i caféer.
Churros i sig är gjort på friterad deg som påminner lite om tjocka och långa pommes. Dessa friterade deglängder klipps sedan till mindre bitar och toppas med socker eller honung.
Dom serveras ofta med varm choklad där du kan doppa dina churros. Det finns även de som serveras med chokladkräm och annat.
Buñuelos
Buñuelos är en annan spansk klassiker, som påminner om munkar. Denna återfinns inte bara i Spanien, utan förekommer i de flesta spansktalande länder runt om i världen. Den finns bland annat i Latinamerika, Israel och andra regioner med en historisk koppling till spanjorer eller sefardiska judar, inklusive sydvästra Europa, Balkan, Anatolien och andra delar av Asien och Nordafrika. Buñuelos tillagas traditionellt vid jul, ramadan och bland sefardiske judar vid Hanukkah.
Buñuelos består av en friterad deg som är både lätt och fluffig. Man kan äta dom som dom är, med florsocker på toppen, eller fyllda med grädde, marmelad eller vaniljkräm. I det mexikanska köket serveras det ofta med en sirap gjord på piloncillo
Natillas
Natillas i sig är en term på spanska för en mängd olika vaniljsås och liknande delikatesser i den spansktalande världen. Dock är den just i Spanien en krämig efterrätt som är gjord på ägg, vanilj, socker och kanel.
Mantecados
Mantecados är traditionella spanska smulkakor. Denna är också vanlig att äta under julen.,
Flan
Flan är spansk dessert, som påminner om crème caramel. Det är en krämig vaniljpudding med karamellsås.
Flan med vanilj är den mest traditionella smaken, men den kommer även i andra smaker.
Tarta de Queso
Tarta de Queso, även känd som den spanska ostkakan men det är en kaka som skiljer sig mycket från den amerikanska efterrätten cheesecake. Då är det en Pastel de queso du ska ha, om du föredrar den formen av ostkaka.
Tarta de Queso är lätt och fluffig med en stark smak av ost. Om det är en kant på ostkakan så ska den vara torr och krispig som en kaka.
Tarta de Santiago
Detta är en traditionell kaka som kommer från staden Santiago de Compostela i Galicien. Denna mandelkaka eller paj, har rötter från medeltiden och är gjord på ägg, socker, mandlar, och smakar av citron och sött vin.
Kakan pudras med florsocker för att få det ikoniska korset ”Cross of Saint James” på toppen. Lokalbefolkningen tycker om att äta denna kaka tillsammans med ett gott glas dessertvin.
Bartolillos
Bartolillos är triangel-formade bakelser som är gjorda på friterad deg. Sedan är de fyllda med en god kräm och strödda med lite florsocker på toppen.
Polvorones
Polvorones är fylliga och smuliga kakor som även de är mycket populära att äta under julen i Spanien. Kakorna är av mördegsbröd alltså gjorda på mjöl, socker, mjölk och nötter. De tillverkas allra mest i Andalusien. Traditionellt sätt så bakas dessa kakor från september till januari, men går numera att finna året runt i Spanien.
Xuixo
Xuixo är en spansk bakelse. Den kommer från staden Girona i Katalonien. Det är en friterad, sockerbelagd cylindrisk bakelse fylld med crema catalana. Ofta äter man den faktiskt till frukost eller tillsammans med en kopp te eller kaffe.
Mer om spanska efterrätter
Spanska köket har en hel del god mat, goda ostar, goda charkuterier samt så klart då en hel del inom sötsaker och efterrätter. Dock finns det även svensk fika att hitta i Marbella!
Spanjorer är gottegrisar, det är ingen hemlighet! I södra Spanien så har många av bakverken och sötsakarna fått moriska influenser, vilket innebär att många bakelser är gjorda på mandel.
Samma sak gäller Katalonien som ligger intill Frankrike. Här finns många spanska efterrätter som fått inspiration från det franska köket – Crema Catalana till exempel.
Fler spanska desserter att testa:
- Casadiella
- Fartons
- Yemas de Santa Teresa
- Leche frita
- Manjar blanco
- Pestiños
- Pionono
- Arroz con leche
- Miguelitos
- Roscón de Reyes
Konditorier, tårtbutiker och caféer i Marbella
Här är ett urval av de ställen där du kan köpa godsaker i Marbella:
Mamzel Marbella
Urbanización Rio Verde Alto 1
Pasteleria La Duquesa
Calvario, 38
Pastelería A punto de caramelo
las Flores, 11
Panaderías pastelerías Salduba Marbella
Calle Don Juan de Austria, 1
Panadería Pastelería Cantero
Castillejos, 7
Goyo Marbella
Alonso de Bazán, 3
Pastelería CUSTODIO
Av. Arias de Velasco, 58, Local 2
Pastelería Eva
Av. General López Domínguez, 18
Panadería pastelería Salduba Marbella
Valentuñana, 2
Obrador Artesana
Presbítero Juan Anaya, 4
Pastelería Saint Honoré
Polígono Costa del Sol Nave 14
Más que Pan Panadería Pastelería
Av. Trapiche, local 5
Pastelería Panadería Eva
Av. Trapiche
Pasteleria virginia
Av. General López Domínguez, 36
The Sugar Passion
Nº, C. San Antonio, 47
Repostería Grace
Delfín, 47
Panaderia, Pastelería Salduba
Av. de Nabeul, 1
PASTELERIA SAN PATRICIO
Nave 17, Poligono
Panadería Pastelería Salduba
C/ Rodrigo de Triana, 10
Cafetería Lepanto Pastelería
Av. Puerta del Mar, 7
Pasteleria Obrador Escobar
Fragua, Nº47