Ekonomin inom EU har tappat en del, men ser man till hur ekonomin i Spanien ser ut, så växer den allra bäst. Det är stor skillnad om man jämför med Sverige som näst sämst. Det land vars ekonomi växer långsammast är Italien. Detta visar en prognos som presenterades nyligen av EU-kommissionen.
Även om det just nu är lite av en regeringskris i Spanien så går landet bra, så bra att de är bäst av alla EU-länder. Spaniens ekonomi väntas växa med 1,9 procent i år medan den ökar med 1,5 procent nästa år.
Spaniens tredje största flygbolag säljs
IAG som äger British Airways, Iberia och Vueling köper upp Air Europa. Det för 1 miljard euro. IAG som står för International Consolidated Airlines köper detta bolag från dess nuvarande ägare som är IB OPCO Holding. Man förväntar sig att detta ska ske under andra halvåret 2020.
Air Europa har sedan lång tid tillbaka varit en konkurrent till Iberia, faktiskt en av de största. De flyger både inrikes och internationellt i Europa, Sydamerika, USA, Karibien och Nordafrika.
Air Europa hade intäkter på 2,1 miljarder euro under 2018. De hade även ett driftsresultat på 100 miljoner euro. De fraktade då 11,8 miljoner passagerare till 69 destinationer med sina 66 flygplan.
Köpet som IAG nu gör av detta flygbolag innebär att de ökar sin marknadsandel på den latinamerikanska marknaden från 19 till 26 procent.
Förberedelser för kommande jordgubbssäsong i Spanien
I provinsen Huelva så kommer de spanska jordgubbsodlarna att rekrytera säsongsarbetare för 2020. De planerar att anställa 16 500 marockanska säsongsarbetare som ska hjälpa till med jordgubbarna och andra bärodlingar i provinsen.
Det har gjorts till ett projekt detta och arrangörerna förbereder nu ett program som främjar utbildning och kulturaktiviteter för arbetarna. De ser även över om det finns möjligheter till att kunna transportera arbetarna med båt från Tanger direkt till Huelva.
Det har hållits ett möte med en marockansk delegation som kom till den spanska regionen för att förbereda rekryteringen. Spanska myndigheter är involverade i planerna att anställa dels 11 000 arbetare som tidigare har deltagit i skördearbetet i Spanien och dels 5 500 nybörjare. Den marockanska delegationen analyserade förra årets resultat under sitt möte med den spanska delegationen, förra året var det 14 572 marockanska arbetare under skördesäsongen. Man kollade även under detta möte på möjligheterna att förbättra arbetsvillkoren och arbetarnas bostäder.
De arbetare som jobbat innan kommer att få sina arbetstillstånd från och med december 2019 och de börjar arbeta i februari 2020. De som kommer att delta i skörden för första gången får sina tillstånd i januari 2020 och börjar arbeta i mars 2020.
Alla arbetskontrakt kommer att ha en löptid på minst sex månader, något som arbetsgivarna kan förlänga om det finns behov för det.
Den extremt höga arbetslösheten i Marocko gör att skördearbetet i Spanien fortsätter att locka många marockanska säsongsarbetare. Det trots att det funnits många klagomål om sexuellt missbruk, exploatering och obetalda löner.
Tidigare i år skapade Marocko en kommitté som ska hantera återkommande utnyttjande och klagomål om sexuella övergrepp. De kommer att ha i uppgift att förhindra att det blir skandaler och försvara rättigheterna för de kvinnor som Marocko årligen skickar till de spanska jordgubbsodlingarna.
Andra relaterade nyheter
- None Found