Den 26 januari i år så godkände ministerrådet att Sierra de las Nieves blir nationalpark. Nu väntar man bara in att parlamentet även de ska ge bifall, vilket bör ske inom kort samt att det väntas bli positivt. Detta projekt är efterlängtat och processen har tagit cirka 5 år hittills. Dock är den inte över än. Vägen fram till mål väntas ändå ligga fritt utan att det ska finna några hinder. Man väntar sig att det definitiva beslutet ska tas inom ett par veckor.
Det var regionalmyndigheten och de 14 kommunerna i området, tillsammans med biosfärreservatet och det regionala organet för nationalparker som var de som ursprungligen kom med initiativet att skydda de 23 000 hektaren i Málagaprovinsen. Detta innebär att Sierra de las Nieves blir ns 16:e nationalpark, med fokus på så kallad spanskgran, eller pinsapo, som är dess främsta kännetecken. Det är en art som är utrotningshotad och unik och det tillsammans med områdets sällsynta peridotitstenar med tillhörande flora och fauna.
Kommunerna i området hoppas att med denna utnämning av nationalpark ska innebära ett lyft av det ekonomiska samt en stor hjälp i deras kamp mot avfolkning. Eftersom man räknar med att det även kommer fler besökare i och med detta så väntar man sig även att efterfrågan på olika tjänster kommer att öka. Det gäller då bland annat inackorderingsmöjligheter, fritidsaktiviteter och försäljning i allmänhet.
Tivoli World kanske kan räddas
Tivoli World som är den nöjespark som ligger i Arroyo de la Miel har en framtid även om det betyder att skulden på elva miljoner euro måste betalas av och stora investeringar krävs. Det är vad den externa förvaltaren Carlos Sánchez som tillfälligt tagit kontrollen över bolaget meddelar. Han har i alla skrivit det som slutsats in den rapport han lämnat till handelsdomstolen i Málaga. Han bedömer att situationen är allvarlig men inte helt omöjlig att få ordning på.
Nöjesparken som öppnade 1972 av danska initiativtagare kanske därmed nu kan räddas. Annars blir det en slutgiltig konkurs.
Under förra året så var Tivoli World öppen under juli och augusti och trots ett bortfall i intäkterna på 50 procent jämfört med samma period året innan kunde parken betala sina löpande utgifter.
Därför drar Sánchez slutsatsen att om de kunde klara av det, utan att förlora pengar trots att det var stor frånvaro av turister förra sommaren, så kan de även klara av en normal situation. Samtidigt behövs det stora investeringar i parken.
Den skuld parken har idag uppgår till 11 miljoner euro. Det är då nio miljoner euro i skulder till statskassan och socialförsäkringen. Resten gäller Benalmádena kommun, banker och leverantörer.
De som äger nöjesparken är bolaget Cipasa (Compañía Internacional de Parque y Atracciones Sa). Dock pågår det en rättsprocess mellan den nuvarande ägaren och den tidigare byggherren Rafael Gómez mer känd under namnet ”Sandokán” med bolaget Grupo Tremón. Grupo Tremón har vunnit i första instansen som Cipasa har överklagat.
Det är en infekterad strid. Ett större köpcentrum som var planerat att byggas i anslutning till Tivoli i Arroyo de la Miel har blockerats efter en juridisk strid som gått till domstol.
Affärsmannen Rafael Gómez mera känd under namnet Sandokán och ägare till Arenal 2000 menar att han inte har fått betalt av fastighetsbolaget Tremón som köpte mark och parken som ingick i ett större köp av totalt sju miljoner kvadratmeter med mark på olika platser i Andalusien. Ett större köpcentrum var planterat att byggas vid sidan om Tivoli. Totalt handlade det om en investering på 300 miljoner euro. Nu har hela projektet stannat upp på grund av en olöst tvist som gått till domstol. Sandokán köpte nöjesparken Tivoli 2004 av grundaren, dansken Bent Olsen, som startade anläggningen 1972. Tre år senare såldes parken till fastighetsbolaget Tremón som enligt Sandokán inte har betalat hela summan.
Tivoli Worlds framtid hänger en hel del på hur denna tvist blir löst.
Förtydligande kring lock down
Från den 27 januari har flera kommuner i Andalusien hamnat i en delvis lock down, där ibland Marbella. Det har gjort att en del frågetecken kring vilka verksamheter som är undantagna stängningsordern.
De gällande restriktionerna i kommuner som överstiger tusen smittfall per 100.000 invånare de senaste två veckorna finns upptagna i den regionala nyhetsbulletinen BOJA, från 16 januari. Där specificeras att de enda verksamheter som är undantagna från stängningen är följande:
– Livsmedelsbutiker och butiker som erbjuder produkter av högsta behov
– Sjukvårdsinstanser
– Apotek, optiker, ortopeder och veterinärkliniker
– Livsmedelshallar
– Finansiella- och rådgivningsbyråer
– Tidningskiosker och pappershandel
– Blomsterbutiker
– Bensinstationer, bilbesiktning (ITV) och verkstäder
– Järnhandel
– Tobaksaffärer
– Reparationsbutiker och underhåll av teknisk utrustning
– Hemleveranser
– Tvättinrättningar
– Frisersalonger
– Hemtjänst
– Loppmarknader
Kring detta så har två huvudsakliga frågor uppstått. Den ena frågan är om stängningarna enbart omfattar verksamheter som är öppna för allmänheten. Så är inte fallet, utan bestämmelserna gäller oavsett om det är butiker eller slutna arbetsplatser.
Den andra frågan är kring hur restaurangerna för göra om de tom hemleverans även får erbjuda take away. Det är tillåtet, då det finns en särskild punkt om detta i BOJA, artikel 3 punkt s:
”Serveringsverksamheter (”Servícios de restauración”) får erbjuda hemleverans till och med klockan 23.30, med gräns för beställningar senast 22.30; vidare får de erbjuda hämtning av mat till och med klockan 21.30.
Det andalusiska regionalstyret håller tills vidare fast vid sin senaste modell med olika parametrar kommunvis, men kan komma att skärpa det ytterligare mot slutet av veckan. Detta då det börjar bli undantagsfall de kommuner som inte överstiger 500 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna och allt fler även noterar mer än tusen fall.
Dessa är de kommuner i Málagaprovinsen som från och med i onsdags tvingades att stänga ned, under minst två veckor; Marbella, Estepona, Alhaurín de la Torre, Manilva, Villanueva del Rosario, Benarrabá, Tolox och Casabermeja.
Sedan tidigare överstiger följande kommuner tusen smittfall per 100 000 invånare; Mollina, Villanueva del Trabuco, Cútar, Arriate, Ronda, Alameda, Almargen, Teba, Cañete la Real, Benamocarra, El Borge, Salares, Alfarnate, Vélez-Málaga, Alcaucín, Moclinejo, Alhaurín el Grande, Ardales, Coín, Alfarnatejo, Monda, Álora, Algatocín, Cartajima, Igualeja och Faraján.
Andra relaterade nyheter
- None Found