Det är inte direkt förbjudet att röka under bilkörning om du är strikt med bestämmelserna, men ändå är det nu öppet för polisen att ge dig böter.
Anledningen till att direktören för det spanska trafikdirektoratet, DGT, Pere Navarro, har informerat sina anställda och polisen om att rökare kan få böter, har sin bakgrund i att många trafikolyckor sker på grund av distraktion.
Förarna är med andra ord ouppmärksamma och därför är böterna straffbelagda.
Beslutet grundar sig på artikel 1.8 i trafikreglerna, där formuleringen är “föraren är skyldig att upprätthålla sin egen rörelsefrihet, ha det nödvändiga synfältet, vara ständigt uppmärksam på körningen och vara säker på att sin egen och passagerarna “säkerheten tas om hand”.
Vidare står det i artikel 1.17 att förarna hela tiden ska ha kontroll över fordonet och hålla båda händerna på ratten.
Det senare är egentligen omöjligt om du ska tända en cigarett.
Att tända en cigarett orsakar en förlust av koncentrationen på fyra sekunder. I praktiken innebär det att du i en hastighet av 60 kilometer i timmen kommer att köra 68 meter utan att ha fullt fokus på vägen och medtrafikanter. Det blir 133 meter om hastigheten är 120 kilometer i timmen.
En annan sak är att dålig luft i bilens kupé orsakar trötthet. Det leder till 30 procent av alla trafikolyckor. Ambitionen är att antalet ska minska eftersom alla nya bilar har en utmattningsdetektor monterad från 1 juli 2022.
Det kostar mer och mer att bo på hotell
Det har blivit dyrare att bo på hotell i Spanien. I början av 2023 är priserna högre än de var före coronapandemin.
Enligt Statistisk Centralbyrå, INE, var ökningen av hotellpriserna från januari 2022 till januari 2023 11,40 procent.
Hotellpriserna i Spanien har stigit 20 månader i rad, och trenden förväntas fortsätta under hela året.
95,40 euro kostade ett genomsnittligt hotellrum i januari i år. För tre år sedan var priset 82 euro.
I januari registrerades 15,5 miljoner övernattningar på spanska hotell. Det är en ökning med 46,4 procent jämfört med samma månad förra året.
Hotellen i Madrid, Katalonien, Andalusien och Valencia är de mest attraktiva.
IKEA i Spanien mer populärt än någonsin
Förra årets bokslut för den svenska möbeljätten IKEA visar att populariteten ökar. Omsättningen var rekordhög på 1,82 miljarder euro.
Värt att notera är att IKEA har olika räkenskapsår. 2022 slutade den 31 augusti.
IKEA:s slutresultat visade 88 miljoner euro, vilket är 10 procent mindre än 2019. Med tanke på högre el- och transportpriser, höjda priser på material och flera andra typer av kostnader är företaget nöjda med resultatet. IKEA fortsätter att fokusera på mindre orter, så kallade designbutiker. 12 av dessa kommer att öppnas och dessutom kommer det att finnas 32 nya platser där kunderna kan hämta sina varor. Fler och fler människor handlar på nätet.
– Vi har en ambition att våra centra inte ska ligga mer än 30 minuter från där människor bor, det vill säga i tätbefolkade områden, säger IKEA:s vd i Spanien, Nurettin Acar.
Spanien är definitivt ett världsspråk!
Spanien är världens tredje mest inflytelserika språk. Det råder ingen tvekan om att spanska är ett världsspråk, om någon någonsin har tvivlat på det.
Det franska kulturministeriet har rangordnat språken.
Om vi tittar på språktabellen ser det ut så här:
- Engelska
- Franska
- Spanska
- Tyska
- Ryska
- Italienska
- Svenska
- Rumänska
- Portugisiska
- Polska
En poäng har skapats utifrån olika kriterier och index. Engelska, franska och spanska fick 10 870 poäng, 9 351 poäng respektive 8 924 poäng.
Andra relaterade nyheter
- None Found