Regeringen har föreslagit flera olika restriktioner till jul- och nyårshelgen. Dock har de samtidigt sagt att de vill att perimeterkarantänerna ska upphävas tillfälligt. De har tagit fram ett utkast som innehåller rekommendationer till regionalmyndigheterna. Det är de som nämligen beslutar om vad det är för normer som ska gälla kring helgerna vid årsslutet. Bland annat handlar det om att begränsa antalet personer som samlas till maximalt sex. årsslutet. Det handlar inte minst om att begränsa antalet personer som samlas till maximalt sex. Oavsett den lagstadgade gränsen kommer rekommendationen vara att endast fira jul och nyår med ens sammanboende.
Smittskyddsexperter har nu varnat för att om det sker ovarsamhet under jul och nyår så kan det komma att lägga grunden för en tredje smittvåg. Det från mitten av januari. Så därför är nu regeringen högst ovilliga att häva de nuvarande restriktionerna, med ett par undantag. De kan tänka sig att häva perimeterkarantänerna samt att senarelägga starten för utegångsförbudet natten till 25 december samt 1 januari, till 01.00.
Många av regionalstyrelserna delar den oro som regeringen har för en ny smittvåg om släkt och vänner väljer att samlas i stora gruppen för att fira tillsammans. Dock har vice regionalpresidenten Ignacio Aguado i Madrid efterlyst masstester av hela befolkningen genom apoteken, för att möjliggöra familjesammankomster under jul- och nyårshelgen. I Madrid planerar man att tillåta upp till tio personer tillsammans, så länge de tillhör max tre olika sällskap av sammanboende, det trots de statliga rekommendationerna.
Man har även rekommenderat att de populära paraderna med de tre vise männen 5 januari ställs in och ersätts av virtuella alternativ. Flera städer har redan gått ut med att deras parader är inställda.
Spaniens regering har haft samtal med regionregeringarna och Junta de Andalucía kommer att vänta fram till den 11 eller 12 december för att bättre kunna se pandemins utveckling. Först då väntas beslut över vilka restriktioner som tas. Det blir först i mitten av december som man väntar sig att beslut på vilka restriktioner som gäller i Spanien under jul, nyårs- och trettondagshelgen. Allt handlar om utvecklingen av antalet smittade och trycket på sjukvårdsavdelningarna.
Den andalusiska regionalregeringen och de övriga av Spaniens totalt 17 regionregeringar kommer att vänta till mitten av december för att ta beslut.
Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa att det då kommer tas beslut om hur många, sex, åtta eller tolv personer som kan samlas vid julmiddagar. Därför är den närmaste tiden fram till cirka den 11 och 12 december väldigt viktig. Man vet då mer om hur pandemin utvecklar sig. Moreno betonade att regionregeringen i Andalusien kommer att fatta sina egna beslut som inte begränsas sig till vad centralregeringen och Hälsovårdsdepartementet föreslår.
Regionpresidenten kräver att regeringschefen Pedro Sánchez är ”öppen och samarbetar, men framför allt att vi kan föra en dialog innan beslut tas”.
Jesús Aguirre som är hälsovårdsansvarig i Andalusien säger att de kommande två veckorna blir avgörande i vilka beslut som gäller för jul– och nyårshelgen.
Vaccineringen mot Covid-19 inleds i januari
När de första doserna med vaccin anländer i januari 2021 så är det vårdmottagare och vårdpersonal som kommer att bli de första som vaccineras mot Covid-19. Det sa hälsovårdsministern Salvador Illa efter att ministerrådet på tisdagen gett grönt ljus till vaccineringsplanen.
Man har skapat en vaccineringsplan i tre steg, som har baserats på tillgängligheten av vaccinet. Det första steget i början på 2021 med mycket begränsat utbud sträcker sig från januari till mars.
Sedan kommer steg två, som är från mars till juni där vaccinationen ökas gradvis för att slutligen med steg tre gälla samtliga 18 befolkningsgrupper som de godkända vaccinerna mot Covid-19 kommer till del.
Man har valt att steg ett ska ha prioritet på vårdtagare och personal vid sjukhus och äldreboende som uppskattas till 2,5 miljoner personer. Efter det så följer annan personal som också arbetar vid sjukhus och vårdinrättningar. Andra som står i främsta ledet för att vaccineras mot Covid-19 är de med allvarliga underliggande livshotande sjukdomar.
Salvador Illa har sagt att en strategi kommer att gälla för hela landet och han försäkrar att vaccinet ”kommer att vara säkert och gratis”. Vaccinerade personer kommer att övervakas och följas upp.
Enligt den undertecknade överenskommelsen med EU så får Spanien miljoner doser. Hälsovårdsdepartementet under ledning av Salvador Illa räknar med att utföra 80 miljoner vaccineringar, nästan dubbelt så många som den spanska befolkningen på 47,32 miljoner.
Spanien har undertecknat ett kontrakt med EU som gäller för vaccin (två doser) som uppnått 90 procents resultat eller mer, det gäller Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca-Oxford.
Själva vaccineringen kommer att ske vid landets cirka 13 000 vårdcentraler av primärvården som i vanliga fall vaccinerar 14 miljoner invånare mot säsongsinfluensan under sju veckor. Denna vaccination kommer inte att bli obligatorisk, men myndigheterna anser att så många som möjligt av hela befolkningen bör vaccinera sig.
Elías Bendodo som är det andalusiska presidentrådet sa häromdagen att vaccineringen mot Covid-19 inleds i regionen i januari 2021. 25 miljoner doser ska vara planerade i Andalusien som har en befolkning på över åtta miljoner.
Hälsovårdsmyndigheterna har även sagt det att det är viktigt att skyddsåtgärderna mot pandemin måste fortsätta till slutet av vaccinationskampanjen. Alltså detta med att bära munskydd, hålla avstånd och handtvätt. Överföringen av coronaviruset kommer inte att upphöra förrän det finns ett tillräckligt stort antal som är immuna.
Flyktingar förflyttas till Málaga
I veckan som vare så har det kommit minst två flygplan med omkring 80 flyktingar till Málaga från Kanarieöarna. Regeringen säger att det handlar om en punktinsats för särskilt utsatta individer som behöver internationellt skydd.
Detta är den första förflyttningen från Kanarieöarna sedan årets flyktingkris bröt ut. På Gran Canaria finns just nu flera tusen personer som väntar på en lösning. De bor just nu i tillfälliga inackorderingar i Arguineguíns hamn. Málaga är tillsammans med Sevilla, en av destinationerna i de punktinsatser som görs för särskilt utsatta grupper.
Hur många flyktingar som skickats till Málaga finns det inga officiella siffror på. Enligt La Opinión de Málaga rör det sig hittills om omkring 80 personer av olika nationaliteter, framför allt marockaner.
Just nu så är det runt 5 500 flyktingar som delats upp på 17 olika hotell på Kanarieöarna. Man har uppgett att detta är en tillfällig lösning fram till den så kallade “Plan Canarias” träder i kraft. Den har då mer permanenta åtgärder. Hittills har regeringen inte velat genomföra några förflyttningar för att inte locka fler människor att fly till Kanarieöarna, vilket skulle kunna förvärra situationen än mer.
Andra relaterade nyheter
- None Found