Enligt den spanska konstitutionen är friheten att utöva religion en garanterad rättighet. I praktiken respekterar regeringen och det större spanska samhället denna frihet. Nedan så är det några av de religioner som finns och utövas i Spanien.
Katolicism
Det är runt 67 % av den spanska befolkningen som identifierar sig som romersk-katolska kristna. Denna religion har haft en närvaro i Spanien ända sedan de var en del av det romerska riket. Ett tag, efter en arabisk invasion i 711 AD, gjorde att islam var den mest utövade religionen. Denna riktning stannade fram till år 1492 AD, efter år av religiösa strider mellan muslimer och kristna. Efter 1492 och fram till idag har katolicismen varit den största religionen i Spanien.
Katoliker är alltså den största religionen i Spanien och utgör majoriteten hos de som bor i landet. Dock är det många av spanjorerna som säger att de inte deltar i kyrkans mässor. Det är bara en liten del av alla katoliker som varje söndag går till kyrkan eller deltar i mässor under veckan.
Ateister
Mellan 20% och 22% av befolkningen identifieras nu som ateister eller agnostiker. Oftast beror det på att man har en högre utbildningsnivå och ökade inkomstnivåer och lever i lite rikare stadsområden.
Minoritet religiösa grupper
Det finns ett par minoritetsreligioner i Spanien. Dessa inkluderar islam, judendom, protestantisk kristendom, bahá’i, hinduism och buddhism, tillsammans med andra i mindre antal. Cirka 3% till 5% av befolkningen praktiserar en av dessa religioner. Spanien har ett stort antal invandrare, då de behövs för att fylla upp där det råder brist på arbetskraft. Denna ökning av invandringen har lett till en förändring av de typer av religioner som praktiseras i landet, samt en förändring av språk som talas och traditionella kulturella metoder
Islam
Islam är en religion som växer sig större och det allt snabbare i Spanien. Det beror en hel del på att det finns många invandrare i Spanien som från början har denna religion. Majoriteten av dessa invandrare är från Marocko och andra afrikanska länder.
Vad är tradition och heligt för spanjorer?
Det finns ett par högtider som för spanjorerna är mer viktiga än andra. Det är påsken, eller La Semana Santa – den heliga veckan som är just påskveckan och det är julen, särskilt då trettonhelgen.
Påsken ses av de allra flesta spanjorer som den största religiösa högtiden, större än julen. Den stora dagen är El Domingo de Resurrección, påskdagen, som är uppståndelsedagen och som man vill fira. Påskveckan brukar vara då många spanjorer tar ledigt för att resa bort och fira. Det är även under påsken man kan se processioner längs med gatorna, då man ofta bär skulpturer som utsmyckats.
När det kommer till traditioner kring jul så firas den lite annorlunda än i Sverige. Oftast börjar julen i Spanien med midnattsmässan. Den nattliga mässan, som äger rum mellan 24:e och 25:e december, är en gudstjänst som ska markera övergången från advent till jul. Traditionen är vanligt förekommande i romersk-katolska kyrkan. Efter denna gudstjänst så går folket ut på gatorna med brinnande facklor, sång, dans, gitarrer och slagverk.
Den 28:e december är det ”Día de los santos inocentes” (Värnlösa barns dag), som påminner mycket om 1: a april i Sverige
Trettondagen är den dag som påminner mest om vår julafton. Det är då de flesta presenter öppnas av barnen. Trettondagen anses i de flesta kristna länder (däribland Spanien) vara den dag som avslutar julen. Detta till skillnad från de nordiska länderna, där tjugondag Knut istället avslutar julfirandet.
Den 5 januari som är kvällen innan Trettondedagen brukar spanska barn ställa ut ett par skor. När de vaknar dagen därpå är skorna utbytta mot julklappar som de Tre Vise Männen, enligt sägen, delat ut. Har de varit snälla får barnen de presenter som de önskat sig men är det så att de har varit stygga får de istället kolbitar.