Den absolut största och mest firade religiösa händelsen i hela Spanien, det är påskveckan, eller ”La Semana Santa” som det heter på spanska. Det betyder heliga veckan. Denna heliga vecka började redan i söndags, på Palmsöndagen (10 april) och håller på fram till annandag påsk:
- Skärtorsdagen ”Jueves Santo” är helgdag i hela Spanien utom i Katalonien.
- Långfredagen ”Viernes Santo” är helgdag i hela kristenheten.
- Påskdagen ”Domingo de Resurrección” är också allmän helgdag
- Annandag påsk ”Lunes de Pascua” är helgdag i några provinser, Katalonien, Kantabrien, Valencia, Balearerna, Navarra, Baskien, La Rioja samt några få städer i framförallt Asturien.
Något som i högsta grad kännetecknar spanskt påskfirande är processionerna och de mest storslagna anordnas i Sevilla och Málaga.
Påskfiranden på Costa del Sol
Den spanska påskveckan firas i alla större städer längs Costa del Sol. Det finns möjligheter att se processioner i Marbella, San Pedro Alcantara och Estepona, som börjar på eftermiddagen på palmsöndagen och fortsätter på kvällen och natten från påskdagen till långfredagen.
Palmsöndagen till annandag påsk
Påskveckan börjar på Palmsöndagen då spanjorerna samlas utanför stadens kyrka med palmblad eller olivkvistar i händerna för att möta den första processionen med Kristusgestalten. Sedan firas påsken i en vecka runt omkring i landet. Det är flera olika processioner och i dessa så bärs olika gestalter tagna från bibeln runt av många bärare, inte ovanligt med över 50 bärare eller fler, då dessa kan väga upp till ca 5-6 ton.
I de flesta städer kan man nästan varje dag och framförallt på kvällarna (och ibland även nätterna) se olika processioner som sakta arbetar sig fram genom folkhavet. De följs av orkestrar och Los Nazarenos, troende botgörare klädda i långa kåpor. Kommunerna har normalt sett program som man kan hämta på turistbyråerna som talar om när och var processionerna går. Oftast sker inga processioner under påskafton dock!
Traditionen med brödraskap och troner som bärs runt i procession uppstod i Spanien efter katolikernas återtagande av Spanien 1492 efter 800 års muslimskt styre. Dessutom tog katolska kyrkan avstånd från protestanternas motstånd mot bilder och religiösa folkfester.
I Málaga finns det 42 olika brödraskap, många av dem med över 2.000 medlemmar av båda könen. De bär tillsammans runt 87 olika troner. Den största heter “María Santíima de la Esperanza ” och väger 6,5 ton och bärs av 259 bärare.
En folkfest
Påskens namn, Semana Santa (den heliga veckan), visar på dess kristna bakgrunden och den firas minnet av Jesu lidande, död och uppståndelse. Firandet är dock betydligt mer högtidligt än i Sverige. Denna högtid är dessutom bra mycket större än vad julen är, eller traditionen med Los Reyes Magos.
I Sverige kallas denna vecka, för stilla veckan, men i Spanien är den långt ifrån att vara stilla, då det är en folkfest som lockar ut både gamla och unga! Men det märks tydligt att detta är en religiös tilldragelse. Historiskt sett har det varit en sorgkantad vecka, men idag firar man med lite mer glädje.
Stil och stämning varierar från stad till stad men de grundläggande delarna är de samma. Det bör i sammanhanget nämnas att om det regnar så ställs processionerna in, tronerna är gamla och känsliga för vatten så den risken tas inte
Andra relaterade nyheter
- None Found