Efter nästan två år, närmare bestämt 23 månader, så hävs den 20 april det krav som finns på munskydd i de flesta offentliga inomhusmiljöer i Spanien. Det innebär att munskyddskravet är kvar över påsk.
I tisdags var det ett möte i Toledo mellan hälsovårdsdepartementet och de autonoma regionerna. Då kom man fram till att häva munskyddskravet i offentlig inomhusmiljö den 20 april. Från då gäller det enbart på sjukhus, ålderdomshem och i kollektivtrafiken.
Beslutet kommer att tas formellt på ministermötet den 19 april och dagen därpå, den 20 april, träder beslutet i kraft då det publiceras i statens officiella bulletin BOE
Det kommer i fortsättning vara en rekommendation att den befolkning som är mest utsatta och finns i riskgrupper bör fortsätta med munskydd.
Rekommendationen gäller även arbetsplatser om det inte finns tillräcklig ventilation eller utrymme mellan anställda.
Ett av värsta ovädren på fem decennier
Nu har det gått så långt att situationen är ohållbar för stränderna i Marbella och San Pedro Alcántara. De tål inte att en storm till drabbar dem! Det är vad borgmästaren Ángeles Muñoz säger. En uppmaning till centralregeringen är att de ska ”reagera och genomföra vågbrytarprojektet en gång för alla”.
Ángeles Muñoz kräver ett möte med ministern Teresa Ribera så att det blir ett politiskt beslut för stabilisering av kusten.
De stränder i Marbella som fått mest omfattande skador är El Alicate (Costabella), La Fontanilla, El Faro, Casablanca samt La Fontanilla.
Hamnmyndigheten i Málaga uppmätte för ett par dagar sedan vågor som var på 5,60 meter. Sedan 1958 har likande vågor bara registrerats vid fem tillfällen.
Inför Semana Santa och påskveckan är flera stränder på Solkusten förstörda. Det gäller även strandrestauranger med vattenskador och där flera terrasser spolats bort.
Lägre hyror och närheten till kusten lockar utlänningar till Coín
Inlandskommunen Coín ökar upp sitt invånarantal till 24 300 invånare. Allt fler personer väljer livet på landet i Valle del Guadalhorce. Mycket tack vara att det ändå är nära till Málaga och kusten samt att det är mycket lägre hyror.
Andra inlandskommuner brottas med sjunkande siffror över antalet invånare men så är det alltså inte för Coín som har vänt och ökat upp sitt invånarantal. Hela 82 olika nationaliteter bor här, allra flest britter. Det är det geografiska läget som lockar folk till inlandskommuner som Coín, Alhaurín de la Torre och Cártama. Körtiden till Málaga är 30 minuter liksom det är till kusten och Marbella.
Enligt en konsult vid en mäklarfirma, David Lomeña så har 2021 varit ett bra år. Han säger även att många lockas av ett liv utan att förlora det bekväma och att triangeln Málaga, Marbella och Coín är intressant eftersom det finns bra kommunikationer och lägre hyrespriser. Upp till 30 till 40 procent lägre hyrespriser faktiskt!
När den nya trafikleden Casapalma-Coín öppnade med anknytning till A-357:an har restiden till Málaga dessutom minskat en hel del. Sen så har livsmedelskedjor och andra butiker etablerat sig i köpcentret La Trocha
En femtedel av befolkningen i Coín är utlänningar, över 4 800 invånare. Britterna är störst med 1 800 följt av marockaner, rumäner, tyskar, holländare samt folk från Argentina, Colombia, Italien, Belgien, Venezuela, Frankrike och Danmark.
Andra relaterade nyheter
- None Found