EU:s smittskyddsmyndighet har valt att höja den så kallade risknivån och det för hela Sverige. Dock är det allra värst situation i Stockholmsregionen. Man har valt att höja denna region till röd nivå, som är den näst högsta risknivån. Resten av Sverige har en risknivå som är orange. Denna nivå innebär att det är en röd vilket är den näst högsta nivån. För resten av landet höjs risknivån till orange vilket betyder smittspridning på 75–200 nya fall per 100 000 invånare och tvåveckorsintervall.
Tidigare så har EU:s medlemsländer beslutat att låta människor resa in till andra medlemsländer utan restriktioner bara från gröna regioner där fjortondagarsincidensen ligger under 50 nya fall per 100 000 invånare.
Från måndag, den 9 augusti, alltså imorgon så gäller det att svenska resenärer som reser till Spanien antingen har ett vaccinpass eller covidtest. Det om EU:s beslut inte ändras, utan fortsätter gälla.
För att vara på den säkra sidan inför Spanienresan gäller följande:
- Antingen komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa.
- Eller ett negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa)
- Eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Det gäller för resenärer från 12 år.
De olika risknivåerna som EU:s smittskyddsmyndighet ECDC uppdaterar varje vecka fungerar som ett verktyg när EU-medlemmar ska besluta om krav på vaccinpass, testtvång och karantänsregler för inresande.
Folkhälsomyndigheten säger dock att det är felaktiga siffror som gör att Stockholm fått färgen röd! Beroende på olika sätt att dela av perioden som man räknar på hamnar ECDC:s siffra dubbelt så hög som Folkhälsomyndighetens veckorapport.
Tänk på att du måste ha en ifylld hälsodeklaration senast 48 timmar innan ankomst till Spanien. Sedan är det som så att Folkhälsomyndigheten påminner fortsatt om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet. Det finns en rekommendation om att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten.
Nattligt utegångsförbud upphör i Marbella och Estepona
I helgen som var, natten mellan fredag och lördag så kom det nattliga utegångsförbudet att upphöra. Det i Marbella och i Estepona. Tidigare har det varit utegångsförbud mellan 02-07.
De båda kustkommunerna har den senaste tiden lyckats pressa ned fjortondagarsincidensen till under tusen fall, eller mer exakt 900 respektive 955 fall. Det gör att man kan lätta en del på vissa restriktioner.
Den enda kommunen i Málagaprovinsen som från natten mellan fredag och lördag tvingas införa utegångsförbud mellan klockan 02 och 07 blir Campillos. Här återstår det bara för regiondomstolen TSJA (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) att ge grönt ljus till beslutet om nattligt utegångsförbud.
Málaga kommun låg i tisdags på 1 014 fall. Här har antalet fall minskat så att incidensen på torsdagen låg på 939.
Fjortondagarsincidensen generellt för provinsen Málaga är 770,3. I Granadaprovinsen dit Costa Tropical tillhör är den 437,6.
I torsdags så hade man 503 registrerade covidpatienter vid Málagaprovinsens sjukhus varav 99 fick iva-vård.
I Málagaprovinsen är 56,17 procent fullt vaccinerade eller 946 955 personer. Det är 66,42 procent som har fått minst en spruta eller 1 119 716 personer. Siffrorna generellt för Andalusien är 59,42 procent respektive 69,94 procent.
När det gäller regionen Andalusien så är fjortondagarsincidensen 584,9 fall per 100 000 invånare.
Andra relaterade nyheter
- None Found