Spanien är kvar på låg smittrisk och smittfrekvensen har stannat kvar på precis under 50 fall per 100 000 invånare. Det är just där gränsen för låg smittrisk ligger. Det var en stabil nergång i runt 2,5 månader, men den upphörde runt den 20/10. Det var då smittfrekvensen kom ned under 40 fall. Den började sedan nästan med en gång att stiga på nytt men har de senaste dagarna stannat kring 49 fall per 100 000 invånare, räknat de senaste två veckorna.
Galicien är enligt den senaste uppdateringen 3 november den enda autonoma regionen som befinner sig under 25-strecket, som markerar ny normalitet, med en smittfrekvens på 19,88 fall. Extremadura är just över med 25,94 och även Andalusien ligger under riksgenomsnittet, på 32,17.
Nio av Spaniens 17 regioner ligger över 50 fall och befinner sig därmed i medelrisk, med den högsta smittfrekvensen på Balearerna som noterar 89,03 fall, följt av Baskien med 85,34.
Kraftiga prisökningar för hus på Costa del Sol
Det är idag 10 områden i Spanien där huspriserna stigit mest de senaste två åren och fyra av dessa ligger i Marbella och Estepona. Den ledande fastighetsportalen Idealista har interna siffror som visar på att fastighetspriserna stigit rejält på olika håll. Det är särskilt områden i Andalusien, där Las Salinas vid Roquetas del Mar toppar på riksnivå, med en uppgång på hela 46,3 procent.
Högt upp finns även lyxområdet Nagüeles i Marbella, med en ökning sedan 2019 på 41,2 procent. I Málagaprovinsen följer Marbellaområdena Las Brisas med en prisökning på 38,1 procent och Bello Horizonte-Lindasol (34,1 procent) samt Guadalmansa i Estepona med 33,8 procent.
Det område som är dyrast i hela Andalusien sett till kvadratmeterpriset är Los Monteros i Marbella, där objekten som annonseras på Idealista i genomsnitt ligger på 5.392 euro.
Fortfarande är dock detta pris på långt avstånd från det allra dyraste i Spanien, som måste betalas för en bostad i kvarteret Recoletos i Madrid och som i september 2021 låg på 8.448 euro per kvadratmeter. Där har priset dock varit desto mer stabilt, med en uppgång på endast 0,7 procent de senaste två åren.
Ost från Jaén bäst i världen
World Cheese Award 2021 har nyligen avgjorts och den som var allra bäst, det var ostproducenten Quesos y Besos i Jaén, som kom på både första och sjätte plats! Den allra bästa sorten heter Olavidia och tillverkas i Jaén, som även är ett område känt för sina oliver och olivolja!
Juryn vid World Cheese Award bedömde 4000 ostar från 48 länder och fem kontinenter.
Olavidia är en getost med hög kvalitet, har flera utmärkelser tidigare från olika tävlingar. Den görs på getmjölken från en Málaga-ras som går fritt längs sluttningarna i Sierra Sur i Jaén.
Bakom Quesos y Besos i Jaén står Silvia Peláez och Paco Romero som startade företaget 2017 med totalt sju anställda.
Här är världens bästa ostar:
- Olavidia, Quesos y Besos (Spanien). 103 poäng
- Fromagerie Berthaut (Frankrike). 98 poäng
- Van der Heiden Kass (Nederländerna). 97 poäng
- Csíz Sajtmühely Kft (Ungern). 96 poäng
- Zijerveld Food (Nederländerna). 95 poäng
- Camenbeso, Quesos y Besos (Spanien). 94 poäng
- Trethowan´s Dairy Ltd (Storbritannien). 93 poäng
- MAAZ Cheese (Nederländerna). 92 poäng
- Caseificio Brusati – Caseificio Artigianale (Italien). 91 poäng
- Dorfsennerei Schlins (Österrike). 91 poäng
- Almnäs Bruk AB (Sverige). 89 poäng
- Nazionale Parmigiano Reggiano Rosola Di Zocca Societa Agricola Cooperativa (Italien) 88 poäng
- Prolactine France (Frankrike) 86 poäng
- Trethowan´s Dairy Ltd (Storbritannien). 85 poäng
- Firesland Campina (Nederländerna) 83 poäng
- Atelier de Formage (Japan) 82 poäng
Andra relaterade nyheter
- None Found