Har du funderingar på vad det kostar att bo i Marbella eller i Malaga. Funderar du kanske på hur mycket pengar du behöver ha för att flytta ner och söka jobb? Det är rätt bra att ha ett litet startkapital om du inte redan innan sett till att skaffa ett jobb. Det för att du ska kunna ha pengar att leva på, bo för och så vidare fram tills att du hittar ett fast jobb och fast bostad.
Tips inför din flytt
Innan du flyttar till Spanien är det viktigt att du får ordning på alla viktiga papper. Du kan skaffa en pärm där du har kopior på de papper som du kommer att behöva flera gånger om. Dina original ska du förvara på en säker plats, ej tillsammans med kopiorna. I din pärm bör du ha NIE-papper, kopia av passet, personbevis som är stämplat och signerat av Skatteverket. Vigselbevis om ni är två som är gifta, certifikat över att ni har bankkonto, hyreskontrakt på där ni ska bo, faktura som styrker att ni bor där ni uppgett er adress, behövs till exempel när man skall söka om Padron. Ett exempel på faktura kan vara el- eller vattenräkning. Sedan försäkringspapper, papper på eventuell bil och anställningsbevis.
Om du inte skaffat NIE-nummer ännu, eller fått ett jobb, eller har en fast bostad, så går det mesta att lösa på plats i Spanien. Men det är inte fel att göra så mycket du kan redan hemma i Sverige.
Tips innan flytten
Tänk på att innan du flyttar fundera på hur länge du ska vara borta. Ska du arbeta utomlands i mer än 3 månader måste du göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Annars får du betala skatt på din lön både i Sverige och i Spanien.
Du behöver skaffa dig ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Det är ett plastkort som visar att du är EU-medborgare och har rätt till fri sjukvård. Har du inte ett sådant kort måste du betala dina sjukvårdskostnader själv och sedan begära ersättning från ditt försäkringsbolag. Med ett sjukförsäkringskort är sjukvården gratis precis som i Sverige.
Det allmänna sjuksystemet i Spanien är välfungerande men du måste vara inskriven i socialförsäkringssystemet (Seguridad Social) när du har ett jobb i landet. Detta ordnar du genom att boka tid online för ett besök på ditt närmaste CAISS-center. Du ska sedan ta med dig all nödvändig dokumentation i form av anställningsbevis och NIE. När du gjort detta kan du sedan skriva in dig på närmaste sjukhus eller vårdcentral. Många väljer även en privat sjukförsäkring då det allmänna systemet kan ha långa väntetider. De vanligaste alternativen då är Sanitas och Adeslas.
Leta boende och jobb i Marbella
För att kunna bosätta dig och arbeta i Marbella, eller i en annan ort på Costa del Sol så måste du ha ett NIE. Det står för Numero de identidad de extranjero. Sedan måste du ha ett spanskt bankkonto för at få ut din lön. Du kan få in lönen på ett svenskt bankkonto men då tillkommer transaktionsuppgifter och växlingsavgifter. För att öppna ett spanskt bankkonto krävs även då ett NIE, så väl som att det behövs om du vill hyra eller köpa bostad, samt vid allt kontakt med myndigheter. Det finns även de arbetsgivare som kräver att du har ett NIE för att få en anställning. Du kan ansöka om NIE i Sverige eller på plats i Spanien. För att kunna jobba behöver du även skaffa ett socialförsäkringsnummer hos Seguridad Social.
- Skaffa ett NIE-nummer
- Registrera dig hos Seguridad Social
- Anmäl dig som inflyttad på kommunkontoret
Du måste deklarera om du tjänar över en viss summa per år i Spanien. Det kan du göra via Internet eller via blanketter på det lokala skattekontoret Agencia Tributaria. Du behöver inte något specifikt skattenummer utan använder dig av NIE för att deklarera.
Jobb går att hitta på olika sätt. Det finns stora möjligheter för dig som svensk att få anställning hos företag inom BPO (business process outsourcing). BPO innebär att du jobbar inom en del av företaget som ofta är outsourcad och sköts av ett externt företag. Att kunna spanska är inte ett måste när du jobbar mot den skandinavisk marknaden, engelska är däremot normalt ett krav eftersom det ofta är huvudspråket som talas på arbetsplatsen. Det finns även jobb inom shared service centers (SSC) i Malaga-regionen. Andra sorters jobb är att jobb inom detta:
- Callcenter/Kundtjänst
- Hotell och restaurang
- Reseledare
- Kontor
- Säljare
- Bar
Arbetskultur och miljö
I Spanien är arbetsplatsen mer traditionell än vad den är i Sverige. Man värderar personliga möten och kontakter väldigt högt. Ett spanskt kontor kan också ha längre arbetstider i och med siestan och en längre lunch mitt på dagen. Dock finns det internationella och svenska BPO-företag i Malaga och Marbella som har en egen företagskultur med anpassade arbetstider och förmåner som spanskalektioner, gratis utbildning, hjälp med bostad och administration om du är ny i landet.
Arbetsveckan i Spanien är cirka 40 timmar för ett heltidsjobb, precis som i övriga EU. Dock finns det internationella företag som lockar med flexibla arbetstider.
I Spanien klarar du dig bra på lönen som ofta ligger mellan 1 000–1 500 euro i månaden då levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Norden.
Boendekostnader och levnadskostnader
Om du hittar jobb före du beger dig till Spanien så kan företaget du ska jobba hos i vissa fall hjälpa dig med ditt boende. Det finns annars bra Facebook-grupper att söka i, eller kolla på lokala bostadssajter som ”Idealista” och ”Fotocasa” som är på spanska. Där kan du hitta lägenheter från 400–500 euro per månad.
Att hyra bostad i Spanien är bra och du kan komma överens med hyresvärden om hur länge kontraktet ska gälla. Lagen säger att det ska vara minst 6 månader, men det är vanligt att att hyra ett år med ett års förlängning i taget. Du betalar alltid minst en månads deposition som du får tillbaka när kontraktet går ut. Vatten, el och gas betalas oftast separat. Om du vill köpa en bostad finns de flesta svenska mäklarfirmorna etablerade på solkusten.
När det gäller mat, dryck, transport och shopping så är priserna nästan en tredjedel av vad det kostar i Sverige.