I Andalusien finns 40 000 hektar vingårdar och här framställs16 olika viner med den geografiska beteckningen (Vinos de la Tierra). Ett känt vin är Málagavinet som varit populärt sedan romartiden. Málagavin är väldigt sött och gott och består huvudsakligen av vita Moscatel- och Pedro Ximénez-druvor. Mer än hälften av vinerna i Andalusien produceras inom fyra områden “Denominación de Origen” (DO). Dessa är Jerez, Malaga och Sierras de Malaga, Montilla Moriles och Condado de Huelva.
Druvor som används i viner från Andalusien är:
Rödvinsdruvor
- Tempranillo
- Syrah
- Monastrell
- Garnacha
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
Vitvinsdruvor
- Palomino
- Pedro Ximenez
- Sherry Blend
- Moscatel
- Zalema
Jerez
I Jerez så produceras en av de mest kända vinsorterna i världen, Sherry. Det från vinodlingar i “Sherry-triangeln” som består av tre städer; Jerez de la Frontera – Sanlúcar de Barrameda – Sanlucar de Barrameda i provinsen Cádiz.
Malaga och Sierras de Malaga
De söta Malagavinerna är traditionellt från La Axarquia, men det produceras även intressanta röda och vita bordsviner i Sierras de Malaga främst runt Ronda och Serrania de Ronda. Där produceras också vad som populärt är känt som “The Ronda Wines”. Málaga producerar nästan uteslutande söta starkviner gjorda av pedro ximénez och moscatel.
Montilla Moriles
Montilla-Moriles ligger 20 mil öster om Jerez. Produktionen av Montillas viner har likheter med Jerez, med en stor skillnad som är att man använder enbart druvsorten pedro ximénez. I det varma klimatet uppnår vinerna en mycket hög alkoholhalt och behöver inte förstärkas med druvsprit utan är naturligt söta.
Condado de Huelva
Från Huelva-provinsen kommer ett urval av torra och söta vita viner. Condado de Huelva ligger väster om Sevilla, och har ar alltid legat i skuggan av det berömda sherrydistriktet längre söderut. Som komplement till det gamla starkvinet, Condado Viejo, har man de senaste årtiondena resultatrikt satsat på framställning av torra friska vita viner, till största delen av den lokala druvan zalema. Av sherrydruvan palomino görs även ett finoliknandevin kallat Condado pálido.
Olika starkdrycker i Andalusien
I Andalusien produceras en stor mångfald av viner, konjak och vin. De brukar komma med beteckningar som Montilla-Moriles, Málaga och Jerez-Xérès-Sherry och så vidare. det finns även likörer så som Fino, Amontillado, Oloroso och Palo Cortado, berikade likörer som blekgrädde, medium och grädde och naturligt söta Pedro Ximénez och Moscatel.
Málagavin
Málaga är berömt för sol, hav och sand men är även en av Spaniens äldsta vinregioner. Idag produceras 5,8 miljoner liter per år. Vindruvorna kan odlas, pressas och jäsas på andra platser i Málagaprovinsen men det sägs att vinet måste lagras i Málaga stad för att få lov att tituleras Málagavin. Största delen av vinet produceras i Anteguera som ligger norr om Málaga. Detta område har varma somrar och väldigt kalla vintrar. Det gör att druvorna utvecklar de unika egenskaper som krävs för ett klassiskt sött vin.
Vindruvorna får ett högt sockerinnehåll tack vare mycket sol. Efter att man skördat vinklasarna så läggs de på tork i den heta solen. Det så att man kan öka vindruvorna ett högt sockerinnehåll och efter skörden läggs vinklasarna på tork under den heta solen för att öka sockerinnehållet och torka ut druvorna. Efter det pressas druvorna och den höga sockerhalten gör att man uppnår en hög alkoholprocent. Detta vin har en mörk färg även om det är vita druvor. Det beror på att man använder övermogna druvor. Sedan är det så att ju längre vinet åldras ju mörkare blir färgen. Málagavinet färg skiftar mellan ljusgult och djupsvart.