Tapas är en stor del av det spanska köket och i Marbella finns det gott om tapasrestauranger. Tapas kommer från det spanska verbet tapar. På svenska betyder det ”att täcka”. Från början så betydde tapas alltså lock kan man säga och bestod ofta av skivor av bröd eller kött som man satte ovanpå glaset med sherry på andalusiska tavernor. Detta för att skydda drycken mot flugor och andra insekter. Idag är tapas bra mycket mer än så. Det är både aptitretare, mellanmål eller snacks. Fast i dessa svenska uttryck är det svårt att få till exakta översättningen vad tapas egentligen är. Det är inte bara mat utan även ett kulturellt fenomen som har en egen historia så väl som egna ritualer. Idag kan man även äta flera olika tapasrätter tillsammans som en hel middag.
Vad består tapas av?
Tapas är både kalla och varma rätter. Det kan bland annat vara en skiva vitt bröd med ett pålägg så som skinka (jamón), ost (queso), chilipeppar (pimiento), oliver (aceitunas), korv (chorizo), olika typer av fisk (pescado) och så vidare. Tapas är även små egna rätter och det i form av potatisomelett (tortillas), kötbullar med sås (albondigas), bläckfisk (calamares), ansjovis (boquerones), långkokt oxkött (carne mechada), räkor med vitlök (gambas al ajillo), fläsk med persilja och vitlök (raxo), färska svampar med vitlök (setas al ajillo), ost med ansjovis (queso con anchoas) och mycket mer! Tapas kan man äta när som helst under dygnet. Spanjorerna själva föredrar att äta sina tapas mellan arbete och middag eller som en liten måltid innan det är dags att gå och lägga sig. Under helgen är det även vanligt att spanjorerna samlar familjen eller vänner och äter tapas till lunch, innan den ”riktiga” lunchen äts hemma, vid klockan 14-16. Tapas är inte bara att äta utan det är även ett sätt att umgås med varandra.
Tapas i Marbella
I Marbella finns det många tapasställen. Två av de allra bästa är Tapas y Olé vid Avenida del Mar samt Bar el Estrecho som ligger i den trånga gränden Calle san Láranzo. Även Marbella Patio på Virgen de los Dolores har goda tapas. Sedan finns det även dessa restauranger som ligger i topp på Tripadvisor;
- Cafe de Ronda
- Arco Tapas Bar
- El Salon Marbella
- La Bodega del Mar
- La Taberna del Pintxo (Puerto Banus)
Laga egna tapas
Det går så klart även utmärkt att laga egna tapas och äta. Oavsett om du befinner dig i Sverige eller i Marbella. Du kan handla bra ingredienser på bland annat Mercadona i Marbella och i Sverige finns det ofta bra avdelningar med spansk mat i olika livsmedelsbutiker. Recept finns det gott om på nätet!
Ett snabbt lättlagat tapasrecept är annars detta:
Ost- och olivtapas
Ingredienser
2 röda paprikor
2 gula paprikor
250 g herrgårdsost
250 g sveciaost
1 dl soltorkade tomater i olja
2 dl blandade oliver
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 citroner, skal och 2 msk juice
1 tsk honung
1 nypa salt
2 msk rosmarin och timjan, grovt hackad
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera paprikorna, ta bort kärnorna och de vita hinnorna. Lägg paprikorna med skinnsidan upp och pensla med olja. Rosta paprikorna i ugnen i cirka 10 minuter tills de är mjuka och skalet fått färg. Häll av och spara spadet från paprikorna.
Täck paprikorna med plast och låt svalna i 30 minuter. Skala paprikorna och salta dem lätt.
Skär osten i tärningar eller bryt den i mindre bitar.
Blanda spadet från paprikorna med rapsolja, strimlat citronskal, juice och honung. Smaka av med salt och tillsätt örterna.
Lägg paprika, ost, tomater och oliver i en eller flera skålar och slå marinaden över. Låt mogna ett par timmar innan servering eller gärna över natten.
Serveras rumstempererat med ett gott lantbröd.