Det spanska köket tillhör medelhavsköket. Det omfattar många olika rätter och traditioner från olika regioner i Spanien. I det spanska köket är det vanligt med fisk och skaldjur, särskilt i kusttrakterna. Något som även används flitigt är lök, vitlök, paprika och färska örter. Bland typiska rätter i Spanien finns paella, tortilla, och olika typer av tapas.
Matkulturen i Spanien är präglad av många olika folkslag. Det beror på att Iberiska halvön många gånger har invaderats av inkräktare. Det var till exempelvis fenicierna som planterade de första vingårdarna. Det var grekerna som tog med sig oliver, olivolja, vete och honung. De som födde upp grisar först, det var kelterna. Senare kom romarna och de startade ännu fler vinplanteringar. De planterade även olivträd och vete.
När de arabiska morerna och berberna fanns i Spanien så odlade de ris i Valencia, sockerrör i Levante och mandlar, citrusfrukter, auberginer, spenat och kronärtskockor i Algarve och Andalusien. Det var även dessa folkslag som introducerade olika sorters kryddor som svartpeppar, muskot och kummin och bidrog till utvecklingen av sötsaker.
Apelsinerna kommer ursprungligen från Kina och kom till Spanien via portugiserna.
Man talar ofta om den så kallade Medelhavsdieten, som helt enkelt är en diet baserat på hur man äter runt medelhavet. Spanien har en mycket hög medellivslängd tack vare sin matkultur, som är uppbyggd kring grönsaker, frukt, grovt bröd, fisk och skaldjur, olivolja, vitlök, mineralvatten och rödvin.
Typiska rätter
Av de många rätterna som finns i det spanska köket kan vissa räknas som vanliga i hela Spanien. En del rätter kan dock vara relaterade till specifika platser. Bland några exempel finns tortilla, som finns i varianter som tortilla de patata”, “tortilla española” eller helt enkelt “tortilla”. Det är även rätter som paella, olika stuvningar, migas, korvar (som embutidos, chorizo och morcilla), serranoskinka och ostar.
Andra typiska rätter:
- Arroz a la Cubana
- Arroz Con Leche
- Calamares (friterad bläckfisk)
- Cozido
- Chorizo (kryddig korv)
- Chuletillas (grillade filéer av mjölkuppfödda lamm)
- Chuletillas
- Gazpacho (kall tomatsoppa med bröd)
- Kummel (fisk)
- Fabada Asturiana (bönstuvning)
- Serranoskinka
- Lechazo asado (stekt mjölkuppfött lamm)
- Skaldjur
- Paella (saffransris)
- Tortilla
- Turrón (en typ av nougat med mandel och honung, typisk vid jul)
Matlagning i varje region
Rioja: är mest känt internationellt för sina fina viner, men även för grönsakssoppa samt peppar- och potatisrätter.
Madrid: “Cocido Mardileño” (Madrids kikärtsstuvning) och rätten med ätbar magsäck från nåt djur “Callos a la Madrileña”, jordgubbar från Aranjuez och meloner från Cillaconejos, viner från Navalcarnero och Anis del Toro i Chinchón.
Extremadura: “Olla porida” (en stuvning med bacon, kyckling, skinka, kötter och grönsaker), “Embutidos” av iberisk gris, ostar (“Torta del Casar”, nära besläktad med portugisiska “Queijo da Serra”), pitarravin.
Andalusien: stekt fisk, “salmorejo” och gazpacho. Skaldjur, speciellt räkor, bläckfisk, makrill och flundra. Jabugoskinka och sherryvin.
Aragón: Somontano, Borja och andra viner. Serranoskinka (rökt) i Teruel. “Migas”, rätt gjord på överblivet bröd, vanlig vid frukost och väldigt typiskt i småbyar. “Nuestra Señora del Pilar”, godis i Zaragoza. “Ternasco con patatas a lo pobre”, en av de mest populära rätterna i Aragón. “Borrajas”, grönsak vanlig i området.
Murcia: “Zarangollo”, grönsaksomelett. Fisk- och lammstuvningar samt viner från Jumilla.
Valencia: Specialisera sig bland annat på Paella då det är rättens födelseplats. Den typiska Valenciska paellan innehåller kött och grönsaker, men många andra varianter av den risbaserade rätten kan hittas, med skaldjur, köttbullar eller täckt i ägg (“Arròs amb crosta”).
Katalonien: Tillsammans med Valencia har Katalonien en lång tradition av risrätter och skaldjur. Rökta och kokta korvar från Vic är kända, men den kanske mest kände rätten är Crema catalana, liknande crème brûlée.
Balearerna: En typisk ö-baserad diet av skaldjur och enkla grönsaksbaserade rätter som “Sobrasada”. Samfaina (Ratatouille). Mallorcas största export är en efterrätt kallad “Ensaimada”.
Baskien: “Txangurro relleno” (japansk spindelkrabba), “Marmitako” (fiskstuvning) samt kummel och musslor. Ost från Idiazabal och ett speciellt vitt vin kallat txakoli. Piquillopaprika fyllda med torsk eller tonfisk.
Navarra: grönsaksstuvningar, Tudelas salladshjärtan med ansjovis, lax eller en enkel vinaigrette (olja, salt och vinäger). Piquillopaprika som ofta fylls med kök; forell a la Navarra (kokat med bacon och ost), ost från Roncal och Idiazabal, Claretvin och patxaranlikör.
Galicien: bläckfisk, torsk, “Tarta de Santiago”, en paj med mandel och citron, “Empanadas” och Albariñovin från Rías Baixas.
Drycker
Vin
Spanjorerna räknas som världens tredje största vinproducenter. De tar gärna ett glas vin till maten. När något ska firas, så dricker man ofta Cava, som är ett vitt mousserande vin med ursprung i Spanien.
Kaffe
Kaffe är en mycket populär dryck i Spanien. Kaffet får gärna vara mycket starkt, utom till frukost, då man ofta dricker “café con leche”, som är en stor kopp med lika stora delar starkt kaffe och varm mjölk.
En typisk spansk kaffedryck är Carajillo, som är en blandning av vanligt kaffe och brandy eller rom.
Här följer några spanska kaffe-glosor som kan vara bra att ha med sig:
Café solo – detsamma som en espresso. Här kan du välja mellan largo (lång) eller corto (kort), dvs. mer eller mindre vatten till din espresso.
Café doble – en dubbel café solo (espresso).
Cortado – en café solo med lite varm mjölk.
Café Americano – det närmaste du kommer svenskt bryggkaffe. Fortfarande en espresso fast med mer varmt vatten.
Café con leche – café solo med varm mjölk.
Café con hielo – iskaffe. Du kan beställa vilken typ av kaffe som helst och sen lägga till “con hielo”.
Måltider
Måltiderna i Spanien är mycket viktiga och familjer i Spanien äter vid ungefär samma tidpunkt. Spanjorerna tar vara på varje måltid och ser det som en chans att koppla av och ha trevligt.
Frukost (El desayuno)
Frukosten i Spanien är väldigt lätt och består ofta bara av en kopp kaffe eller liknande och ett par kex eller en skiva rostat bröd.
Mellanmål
Det är olika benämningar på spanska för detta mål, beroende på när man äter det. På förmiddagen kallas den Almuerzo och äts ofta på någon bar mellan klockan 9.00 och 11.00. Till morgon-mellanmålet dricks ofta en kopp kaffe eller juice. Mellanmål på eftermiddagen heter La merienda och serveras mellan 17.00 och 19.00. Då äts ofta en smörgås eller en bit bröd och korv, småkakor eller något bakverk. Till detta någon dryck, varm som kall. Så som kaffe, milkshake, juice, mjölk eller varm choklad.
Lunch La comida
Lunchen är huvudmålet i Spanien och äts ganska sent, jämfört med en svensk lunch. Den serveras oftast någon gång mellan 13.00 och 15.00 och varar i runt två timmar. Sedan har man siesta, alltså middagsvila.
Middag La cena
Middagen är det sista målet på dygnet och äts i Spanien ganska så sent på kvällen, mellan 21.00 och 23.00. Ofta är middagen väldigt lätt, kanske bara en liten sallad, eller lite ost och annat pålägg.
Sedan så älskar spanjorerna att gå ut och äta på restaurang, gärna med hela familjen.
Spansk mat till jul och andra högtider
Spansk mat till jul och påsk är ganska lika. Ofta så utgår man från vad som är vid en högtid och då återkommer ofta dessa inslag vid spanska högtider:
- Entremeses – bricka med diverse charkuterier och ost
- Fisk och skaldjur, kanske en Paella.
- Lamm, ofta som stek.
- Ugnsbakad eller grillad spädgris
- Roscón de Reyes, ett sött julbröd ofta format som en krans och dekorerat med inlagda körsbär och godis. Samt redan nämnda Turrón och Mantecados.
Vissa rätter är traditionsenliga för högtider över hela Spanien, medan de flesta regionerna och familjerna har sina egna inslag till jul- och påskmaten.
Spanska matglosor
De allra enklaste och vanligaste matglosorna vill man ju gärna kunna på plats i Spanien. Här listar vi några matord som är bra att ha:
- Äta – comer
- Jag är hungrig – tengo hambre
- Frukost – el desayuno
- Lunch – la comida
- Middag – la cena
- Kaffe – café
- Vatten – agua (sin gas, utan kolsyra och con gas, med kolsyra)
- Juice – zumo/jugo
- Öl – Cerveza
- Läsk – Refresco
- Vin – Vino (vino blanco, vino tinto, vino rosado)
- Socker – azúcar
- Salt – sal
- Mjölk – leche
- Smör – mantequilla
- Ost – queso
- Yoghurt – yogur
- Glass – helado
- Bröd – pan
- Kex – galleta
- Smörgås – bocadillo
- Ägg – huevo
- Frukt – fruta
- Grönsak – verdura
- Kött – carne
- Skinka – jamón
- Kyckling – pollo
- Köttbulle – albóndiga
- Korv – salchicha
- Fisk – pescado
- Skaldjur – mariscos
- Aceitunas – Oliver
- Alcaparras – Kapris
- Embutidos – Charkuterivaror
- Ensalada de gambas – Räksallad
- Ensalada de mariscos – Skaldjurssallad
- Ensalada de patatas – Potatissallad
- Ensalada de tomate – Tomatsallad
- Ensaladilla rusa – Mimosasallad (vanlig som tapa eller ración)
- Mostaza – Senap
- Nata – Grädde
- Queso – Ost
- Queso de cabra – Getost
- Queso de oveja – Fårost
- Queso de vaca – Ost gjord på komjölk
- Salsa – Sås
- Sopa – Soppa
- Menú del día – Dagens meny (oftast 3 rätter,
- ibland ingår dryck, serveras på lunchen)
- Plato del día – Dagens rätt
- La carta – Meny
- Entrada – Förrätt
- Segundo – Varmrätt
- Postre – Dessert
- Tapas – Smårätter
- Ración – Portion (större än en tapa)
- Asado – Grillad
- Barbacoa – Grill, grillfest
- Brocheta – Grillspett
- Caldo – Fond, buljong
- Cocido – Kokt
- Curado – Lagrad (om ost)
- Frito – Friterad
- Grasa – Fett
- Poco hecho – Blodig
- Bién hecho – Välstekt
- Pisto – Grönsaksgryta