Efter att europeiska läkemedelsmyndigheten givit sitt godkännande så valde Spanien att omgående påbörja administreringen av Janssens covidvaccin.
Den 21 april som mottog de autonoma regionerna sina första doser av denna vaccinsort. Detta då den europeiska läkemedelsmyndigheten sagt det var ok. Detta trots att det har konstaterats att tromboser, alltså blodproppar kan vara en biverkning av vaccinet. Dock ska det vara en mycket ovanlig biverkning och det positiva ska uppväga det negativa.
EU gav klartecken den 20 april och Spanien hoppade direkt på! Hälsovårdsministern Carolina Darias är positiv till vaccinet och visade stöd genom att hon besökte det lager där de första 146 000 doserna som anlänt till Spanien, förvarades. De började sedan köras ut till regionerna i onsdags.
Under innevarande kvartal så räknar Spanien med att få totalt 5,5 miljoner doser av Janssens vaccin. Det ska levereras ytterligare tolv miljoner doser under juli, augusti och september. Det motsvarar hur många som blir fullt vaccinerade, eftersom denna variant bara behöver ges en gång.
I första hand uppges att detta vaccin ska gå till gruppen mellan 70 och 79 år, som drabbats mest av förseningarna i vaccinationskampanjen.
Covidpatienterna allt yngre
Även om det verkar som att den fjärde vågen har så att säga stabiliserats så är situationen på intensivvårdsavdelningarna rätt så oroväckande och det i flera regioner. Man har sett att nu är det många unga, för övrigt friska som drabbas av allvarliga symptom på Covid-19.
Vaccinationsprogrammet har startat i de högre åldersgrupperna och tack vare det så har bilden av den typiska covidpatienten förändrats inom vården. Om man ser till de som nu vårdas på ett sjukhus, så är det yngre personer än det var för bara för ett par månader sedan. Som tur är så är det dock mindre andel personer som avlider. Dock är det en längre vårdtid för denna åldersgrupp.
På tre veckor så har smittfrekvensen gått upp med 80 punkter. Det har gått från 150 till 230 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Även om det inte ens är nära toppen på kurvan under den tredje vågen, så har det orsakat en del besvärligheter. Det främst för intensivvårdsavdelningarna. De är i flera regioner redan överbelastade eller på gränsen att vara det. Blir det då en uppgång i smittfrekvensen eller försening av vaccinationen så kan det bli problem.
De regioner som toppar listan över beläggningen inom intensivvården är Madrid, La Rioja och Katalonien. Deras andelar av Covidpatienter uppgår till 45, 43 respektive 38 procent. Det är totalt 8 av 17 spanska regioner som ligger över regeringens tröskelnivå för extrem risk, nämligen 25 procent beläggning. De övriga i risk är Baskien, Ceuta, Navarra, Aragonien och Castilla y León.
I Andalusien uppgår beläggningen på intensiven till 16,5 procent och i Valenciaregionen till endast 7,4 procent. Anledningarna att det är en hög beläggning, enligt experterna är att det dels är yngre personer, som måste stanna längre tid för att tillfriskna. Medelåldern på IVA-patienterna i januari i Asturien var på 68 år, idag är det 10 år mindre. De flesta är numera mellan 35 och 55 år. Männen dominerar och övervikt är fortsatt en viktig riskfaktor, tillsammans med bland annat högt blodtryck och diabetes.
Andra relaterade nyheter
- None Found