Under den senaste tiden så har det varit flera tecken som tyder på att vi är på väg att gå in i en fjärde våg av pandemin. Dessvärre verkar det som att smittfrekvensen långsamt går uppåt igen. Antalet nya smittfall per dag har under den senaste veckan varit på runt 6 000 så som det var även under början av den tredje vågen i december. Epidemiologerna beskriver denna situation som “instabil jämvikt”. Det innebär sifforna snabbt kan dra i väg och skjuta i höjden.
Det har ju ett tag varit en minskad smittspridning, men nu är vi alltså på väg åt fel håll igen. Det mesta pekar på att det kommer att gå upp igen. Om man ser till den nationella smittfrekvensen så var den på 149,26 fall per 100 000 invånare och det de senaste två veckorna. Detta är precis under det som är så kallad hög risk. Det är även flera regioner som ligger över och det är bland annat Asturien, Katalonien, Madrid, Navarra och Baskien som då befinner sig i kategorin hög risk.
Detta ojämna scenario är något som oroar epidemiologerna. Det är ju så att man genom genomsnittsstatistiken kan luras till att det är bättre än vad det faktiskt är. Det är svårt att avgöra hur intensiv en fjärde våg skulle komma att bli. Det skulle dels kunna vara så att eftersom sifforna med smittade är höga så kan denna siffra fortsätta uppåt, men det skulle även kunna vara att det vänder totalt och går neråt. Det eftersom en stor del av den mest sårbara befolkningen redan vaccinerad och restriktionerna som råder under påsken är betydligt striktare än var de var under julhelgen.
Uppgången är ett faktum
Om man ser till de senaste två veckorna och ökningen av smittfrekvensen per 100 000 invånare så talar detta ett ganska tydligt språk. Det finns även fem ytterligare indikatorer som kan säga oss något om smittläget. Det gick tidningen El Diario igenom nyligen.
Det är då dessa fem indikatorer:
- Smittfrekvensen de senaste sju dagarna
- Belastningen på vården
- Andelen positiva tester
- Brittiska mutationen
- R-talet
Första indikatorn är just hur smittfrekvensen sett ut. Under förra veckan så bekräftade hälsovårdsdepartementet att nedgången av den tredje vågen hade bromsats upp. De medgav även då en oro över att det ökat med nya smittade. Man använde då siffran för frekvensen för de senaste sju dagarna, som då låg 50 procent över den för de senaste 14 dagarna.
Belastningen på vården är nummer två och det finns en fara med att en hög belastning göms i graferna, när den ligger på samma nivåer under lång tid utan att genomgå några abrupta förändringar. Ett viktigt tecken är alltså vårdpersonalens känsla av själva situationen. I dagsläget är andelen Covid-patienter av alla inlagda sex procent och på intensiven på drygt 18 procent. Flera regioner ligger dock betydligt över detta och befinner sig i en extrem risk för överbelastning. Det gäller framför allt Madrid och La Rioja.
Det tredje tecknet har att göra med andelen positiva tester. Om man ser till den så kallade positivitetsgraden, alltså det som mäter andelen positiva covidfall av det totala antalet testade så är denna siffra nu på 5,56 %. Den har ökat en del under de senaste veckorna. WHO har som rekommendation att man inte ska gå över 5 %. Under tredje vågens topp av denna kurva så låg den på 18 %.
Dock säger en del epidemiologer att den övre gränsen i sig inte bör vara på 5 %, det eftersom det är svårt att tolka detta, speciellt i de regioner där man gör masstester. Regioner med flest tester är Katalonien, Madrid, Baskien och Navarra. Regionerna med högst positivitetsgrad är Madrid på 7,4 %, Aragonien på 7,66 % och Andalusien på 6,6 %.
Ett fjärde tecken är den så kalladebrittiska mutationen av Covid-19. Den står i dagsläget för ungefär hälften av smittfallen i Spanien. I några regioner är den dock helt dominerande, nästan till hundra procent. Det gäller i Galicien och Asturien, tätt följda av Kantabrien, Katalonien och Balearerna.
Man har gjort flera studier som påvisat att denna mutation är bra mer smittsammare än vad den förra varianten var. Det finns även tecken som visare på att denna mutation i högre grad leder till att sjukdomen är mer dödlig. Dock verkar det vara som så att den inte påverkar vaccinens effektivitet. Experter påpekar att då det är en hög smittrisk så är det viktigt att man håller sig inom sin egen bubbla under påsken.
R-talet är den femte indikatorn. Den är rätt komplicerad och det talas inte så mycket om den. Det som det hela handlar om är hur många andra personer en smittad person i genomsnitt kan sprida viruset till. Då den brittiska varianten av viruset ökar så påverkar det även R-talet som då stiger. Globalt ligger R-talet på mellan 1,5 och 3,5 personer. I Spanien ligger snittet på 1,3.
Dessa beräkningar är ganska så komplicerade. Det eftersom det finns det som man kallar för supersmittare. De kan smitta hundra personer. Samtidigt finns det de som inte smittar en enda! Dock är detta ett mycket viktigt tal som epidemiologerna och hälsovårdsmyndigheterna använder sig av i sina analyser för att planera åtgärder.
Ligger R-talet över 1, då innebär detta att det är en ökad smittspridning. Ligger den däremot på 1, så är det en så kallad stabil situation. Under 1, då är det en minskad smittspridning.
I flera regioner är det som så att nu stiger detta R-tal. Bland att i Katalonien. Experter säger nu att det är extremt viktigt att alla ser till att bara vara i sina egna så kallade kontaktbubblor samt att man bör undvika att umgås inomhus. Det fram tills att många fler har fått sitt vaccin. Detta framför allt med tanke på den risk att den brittiska mutationen skulle kunna öka i de områden där det just nu inte finns.
Andra relaterade nyheter
- None Found