Spanien är känt för sina religiösa högtider och folkfester eller sina så kallade fiestas. Folkfester var förbjudna under Francodiktaturen och under den tiden så tillät General Franco att spanjorerna endast firade religiösa högtider som dessutom skulle ske under strikta former.
När Francos tid vid makten tog slut och diktaturen föll så kom folket i Spanien tag i detta med festandet, det var ju årtionden av förlorade festdagar som skulle tas igen. Nu började man fira en massa saker, och man firar mer än andra länder i hela Europa.
Många anledningar till fest
I Spanien finns det många tillfällen att ställa till med fest. Det i form av nationella och regionala helgdagar. Det finns inte bara religiösa helgdagar utan det är även också profana helgdagar, både nationella och lokala samt en massa olika folkfester.
De flesta fester innehåller god mat och dryck. Är det folkfester eller fiestas så innehåller de även ofta både musik och dans.
I alla byar och städer förekommer det årliga fester vid sidan av de regionala eller nationella högtidsdagarna. Det gör att det inte går att täcka in alla högtider eller fester i Spanien, de är allt för många.
Därför så kan du nedan ta del av Spaniens nationella helgdagar och helgdagsaftnar varav de flesta är religiösa, samt de regionala helgdagarna i provinserna Murcia och Valencia, som gränsar till Murcia i norr. Längre ner på sidan får du en översikt över en del andra firanden som sker i Spanien.
Nedanstående text om helgdagar och festdagar börjar med julfirandets start i början av december.
Jul och nyår
Julfirandet börjar redan den 8 december och det med La Inmaculada Concepción, eller Den obefläckade avelsens dag.
En annan sak som det är stort fest kring är det stora jullotteriet, La Lotería de Navidad, som sker den 22 december. Då är det dragning ett lotteri, som alla spanjorer har köpt lott till.
24 december är det La Nochebuena, alltså julafton. Det är inte en helgdag, men ändå själva stora dagen för julens firande. Dock är det inte som i Sverige med paket och annat, utan det är en dag som handlar om Jesu födelse och ofta sker samvaro kring ett matbord och man berättar om Jesus och hans födelse. Julkrubbor är viktiga i Spanien och det finns många runt om i landet, från små till enorma.
25 december är det Día de la Navidad, juldagen. Det är en helgdag och även den en familjehögtidsdag. Åter igen firar man genom att äta lunch tillsammans. Även om Papá Noel, alltså jultomten börjar bli allt mer populär i Spanien så är det Tre vise männen (i Spanien talar man om Heliga tre kungar) som har övertaget.
26 december så är det annandag jul som är en helgdag. I Spanien är denna dag känd som Helige Stefans dag, Día de San Esteban.
28 december, värnlösa barns dag, Día de los Inocentes är även det en dag som spanjorerna firar och då för att hedra de oskyldiga barn som kung Herodes lät mörda i jakten på det nyfödda Jesusbarnet. Dock är det mer av en skämtdag, som vår första april.
31 december, nyårsafton är en vanlig dag, men man firar ändå både hemma och ute. Maten står i centrum, man äter sent på kvällen och gärna mycket skaldjur. En sed är att äta vindruvor under tolvslaget, en druva per klockslag fram till midnatt. Det gäller att hinna med att äta alla 12 druvorna, så att man får ett lyckosamt år. Druvorna kallas ”lyckodruvor” och säljs i separata förpackningar.
1 januari så är det Día de Año Nuevo, alltså nyårsdagen. Det är en helgdag och man fortsätter att fira under årets första timmar. Spanjorerna går inte och lägger sig, när det nya året har inträtt.
5–6 januari så är det Día de los Reyes magos, alltså trettondagsafton eller Heliga tre kungars dag. Detta är julhelgens största festdag för spanjorerna. Denna dag börjar med en stor parad på kvällen den 5 januari, Cabalgata de los Reyes, i alla spanska städer och byar. Dagen efter, den 6 januari så fortsätter man festen. Alla får möta de tre vise männen, Kasper, Melker och Baltsar, som åker eller går i procession och kastar godis eller andra små presenter till barnen.
I Spanien kallas Bibelns tre vise män för heliga tre kungar, Los Reyes. Trettondagsafton är också en samlingsdag för familjen och spanjorerna äter en traditionell trettondagsaftonsmiddag på kvällen. Dagen före så har alla barn ställt ut sina skor utanför ytterdörren eller fönsterblecket. Det för att dagen efter få presenter i dem efter som då har Los Reyes varit där och lämnat gåvor. Barnen måste dock inte ha glömt att lägga ut hö och ställa fram vatten till deras kameler.
6 januari är det Epifanía del Señor, trettondag jul, en helgdag.
19 mars är fars dag, Sankt Josefs dag, San José, helgdag i provinserna Murcia och Valencia.
Påsken
Palmsöndagen eller Domingo de Ramos är helgdag.
Skärtorsdagen, Jueves Santo, är ingen helgdag.
Långfredag, Viernes Santo, är en stor helgdag i Spanien med stora, allvarsamma processioner genom varje stad och by.
Påskdagen, Domingo de Resurrección är också en viktig helgdag.
Annandag påsk är inte helgdag i Spanien som helhet, men väl i provinserna Murcia och Valencia, Lunes de Pascua.
Sommaren
1 maj så är det Día del Trabajo eller Fiesta del Trabajo som är en profan helgdag och innebär arbetarnas dag.
9 juni är en profan helgdag i provinsen Murcia, Murciaregionens dag, Día de la región Murcia.
24 juni, Johannes Döparens dag, San Juan, i Sverige mer känd som midsommardagen. Spanjorerna firar denna dag vid olika tillfällen, då denna dag är rörlig och inte fast.
29 juni är helgdag för Sankt Petrus och Sankt Paulus, San Pedro y San Pablo.
25 juli firar spanjorerna Sankt Jakobs dag, Santiago Apóstel. I Spanien är Jakobsdagen en religiös dag av betydelse, eftersom Sankt Jakob är Spaniens skyddshelgon.
15 augusti så infaller Jungfru Marie himmelsfärd, Asunción de la Virgen och det är en katolsk högtid som vi inte firar i Sverige.
Hösten
9 oktober är profan helgdag i provinsen Valencia, Valencias dag, Día de la Comunidad Valenciana.
12 oktober är profan helgdag, Columbusdagen, Día de la Hispanidad, till minne av Christofer Columbus landstigning i San Salvador den 12 oktober 1492.
1 november är alla helgons dag, Todos los Santos. Helgdagen är inte rörlig som i Sverige utan fast.
6 december är profan helgdag, grundlagsdagen, Día de la Constitución, Spaniens andra nationaldag.
Ferias stadsfesterna & helgdagar
Varje spansk stad och by har sin egen feria, fiesta eller fest. Många gånger så sker denna fest i samband med stadens skyddshelgons födelsedag. Kring de stora orterna på Costa del Sol är det storartade folkfester med dagliga tjurfäktningar, nöjesfält, marknader och sång, musik och dans dygnet runt
Fiestas Nacionales – Nationella helgdagar
När dessa sker så är affärer, banker och kontor stängda i hela landet. Förutom de rörliga helgerna påsk och pingst är de viktigaste helgdagarna i Spanien:
- Año nuevo eller Noche vieja nyår – 31 december
- Dia de los Reyes trettondagen – 5 januari
- Dia del Trabajo arbetarnas dag – 1 maj
- Asuncion – spansk helg – 15 augusti
- Hispanidad – Columbus reser iväg – 12 oktober (Spaniens nationaldag)
- Todos los Santos alla helgons dag – 1 november
- Dia de la Constitucion Spaniens konstitution – 6 december
- Immaculada Concepcion – spansk helg – 8 december
- Dia de Navidad – juldagen – 25 december
Romerian – En mycket stor picknick på landet
Romerian är en slags religiös pilgrimsfärd som har mycket gamla anor. Datumen växlar från stad till stad. Folk beger sig ut på landet och det utklädda i oxkärror eller vagnar dragna av hästar.
Först är det en lugn tillställning, medan den efterhand övergår till en jättepicknick och folkfest med musik och dans, mat och dryck.
Karnevaler
Det sker flera olika karnevaler runt om i Spanien. Detta sker i februari och då är det många masker och harlekindräkter, jättar och demoner. Under karnevalen i Lanz (Navarra) berättar mytologiska figurer (Ziripot och Zaldico) om tusenåriga traditioner. När det gäller karnevalen i Villanueva de la Jara (Cácares) så bränner man dockan Pero-Palo. På Teneriffa och i Las Palmas på Gran Canaria förvandlas karnevalen till en färggrann fest för ögat.
Årstidernas fester
San Juan-natten vid midsommartid i juni har firande där man går på glödande kol i San Pedro Manrique (Soria) och det är även då festen Caragols i Ciudadela på Menorca sker.
En stor fest i juli är San Fermín i Pamplona. De berömda tjurrusningarna är kända världen över och besökarna är många. Fester och marknader som den galiciska Ribarteme och de återuppståndna i Santa Marta eller den asturianska boda vaquerira är andra exempel på skördetidens många fester i Spanien.
Elche i södra delen av provinsen Alicante är stället för en annan av de stora nationella festerna: el Misterio som i augusti firas till minne av Jungfru Marias himmelsfärd.
Detta var ett axplock av alla de högtider, fiestas, ferias och fester som sker över hela Spanien. Det finns anledningar och orsaker att ställa till fest året om och det i alla byar och städer. Kanske du har turen att hamna mitt i ett av alla dessa firanden när du besöker någon av alla orter i Spanien.