Spanien upplever en ökning av antalet coronasmittade igen. Särskilt efter att påsklovet är över stiger smittsiffrorna ganska mycket.
Antalet smittfall har ökat från 800 till 2 000 per 100 000 invånare på kort tid.
Hälsomyndigheterna är osäkra på om ökningen av infektioner är en konsekvens av påskhelgen eller om en ny variant av viruset har dykt upp.
Smittsiffrorna i Spanien har varit stabila sedan jul. De har legat i ca. 200 fall per 100 000 invånare fram till nu. Professor vid biologiska fakulteten vid Complutense University, Jesus Perez Gil säger att man inte får dra förhastade slutsatser utifrån ökningen av infektioner.
– Vi behöver mer tid för att få konkreta bevis på orsaken till att smittan ökar. Det kan vara en ny våg, men det kan också vara en engångsföreteelse, säger professorn.
Ett antal skolor rapporterar särskilt stor frånvarodagarna efter påsk. Det kan vara coronavirus som drabbat de yngsta, men det kan också vara andra typer av luftvägssjukdomar, som är ganska vanliga vid den här tiden på året.
Många äger sitt eget hem i Spanien
Nya siffror visar att förvånansvärt många äger sin egen bostad i Spanien. 75,8 procent i Spanien äger sin egen bostad, enligt siffror från Eurostat, som dataföretaget Landgeist har samlat in.
Det finns stora variationer mellan länderna. I Norge äger 80,8 procent sin egen bostad, medan till exempel Sverige och Danmark är siffrorna 64,9 procent respektive 59,2 procent.
I en undersökning gjord av tidningen El Pais och radiokanalen SER framgår att 64,1 procent av spanjorerna äger sin egen bostad. Siffran är därför något lägre än vad Eurostat opererar med. 22,1 procent hyr boende medan 11,1 procent bor hemma hos sina föräldrar eller svärföräldrar
Enligt samma undersökning har 34,1 procent av spanjorerna betalat av hela hemmet.
Över 400 000 utlänningar kan rösta i valet
Det är kommunalval i Spanien den 28 maj i år och 414 500 utlänningar kan hjälpa till att bestämma vilka personer som ska bli borgmästare i flera tusen spanska städer.
För att kunna delta i kommunalvalet finns det några förutsättningar som måste förtydligas. Först och främst måste du som utlänning ha din officiella bostadsort i Spanien, sedan måste du senast den 30 januari i år, dvs. senast 2023, ha meddelat de spanska lokala myndigheterna att du avser att delta i det kommunala valet.
Du får inte vara spansk medborgare. Dessutom måste du som väljare ha ditt ursprung inom EU. Vissa nationer som inte är medlemmar i EU har egna bilaterala avtal med Spanien som ger deras medborgare med permanent adress i Spanien rösträtt i kommunala val.
Av de 39 nationer som röstar i valet är det medborgare från Rumänien som toppar listan med hela 119 492 röstberättigade. Från Italien finns 41 600, 36 543 från Storbritannien och fransmännen med 36 310.
Regionmässigt och stadsmässigt fördelar sig väljarna enligt följande:
Valencia med 73 978, Katalonien har 67 379, Andalusien har 65 316. Bara Madrid har 63 192 röstberättigade. Kanarieöarna har 44 485 och Balearerna med sina öar har 19 135.
England, som har ca. 35 000 permanenta invånare i Spanien, har också 37 valda borgmästare som är engelska. Dessa borgmästare har kontor i regionen Valencia och Andalusien, där de flesta engelsmän bor.
Brexit för England ledde till nya lagar i Spanien som påverkar engelsmän med permanent uppehållstillstånd i Spanien. Den nya lagstiftningen för deltagande i val för engelsmän kräver att de måste ha bott i Spanien i minst tre år och att de måste meddela de spanska myndigheterna att de vill delta i de lokala valen.
Andra relaterade nyheter
- None Found