När du ser överfulla tårtdiskar i spanska butiker och högar av godis på marknaderna kan du tro att spanjorerna är på sockertoppen i Europa. Så är dock inte fallet.
I Spanien äts 29,2 kilo socker per invånare och därmed placerar sig landet ungefär mitt på listan. I Norge äter man 26,6 kilo socker per invånare, alltså något mindre än i Spanien.
Danskarna och svenskarna ligger över Spanien med 40,4 kilo respektive 33,4 kilo per invånare.
Belgien toppar sockerkonsumtionen i Europa med 48,3 kilo per invånare. Sedan följer Polen och Malta med 45,7 kilo och 43,8 kilo.
I Luxemburg är man mest måttfull när det gäller att äta socker. Endast 10,8 kilo per invånare.
Unga bor kvar hemma
Det visar sig att hela 64 procent av alla mellan 18 och 34 år i Spanien bor hemma med sina föräldrar. Arbetslöshet och en allmänt svag ekonomi är de främsta orsakerna till att unga inte kan frigöra sig från sina föräldrar.
Unga spanjorer bor i genomsnitt hemma tills de är 29 år och 9 månader gamla.
Om vi jämför med EU-genomsnittet bor spanjorerna hemma tre år och sex månader längre än vad vi ser i andra EU-länder.
Ungdomsarbetslösheten i Spanien är på rätt väg, men landet har fortfarande hög arbetslöshet bland unga. Detta förklarar en del av anledningarna till att unga inte flyttar in i sin egen lägenhet. Dessutom är hyran hög. En ny bostadslag är på väg, men regeringen kan inte enas om utformningen. Nya och ännu strängare priser kopplade till uthyrning kan också komma. Detta kommer kanske att råda bot på detta något.
2006 hade 60 procent av ungdomarna i Spanien råd att köpa eller hyra en lägenhet. Nu är bara 30 procent av ungdomarna i samma situation.
Spanjorerna är på sämre humör efter pandemin
Coronapandemin har inte bara gjort något åt spanjorernas hälsosituation. Även humöret påverkas och långt fler än 2018 säger nu att de är på generellt sämre humör än tidigare.
2018 svarade 75 procent av spanjorerna att de var någorlunda nöjda med sin egen hälsa. Nu svarar bara 59 procent detsamma.
När det kommer till deras humör svarar 74 procent att de är på gott humör, medan svarsfrekvensen 2018 var 86 procent. Kvinnor klagar över sitt humör i större utsträckning än män.
Både den psykiska och fysiska hälsan har, enligt spanjorernas egen uppfattning, försämrats under och efter pandemin. 24 procent hävdar att det psykiska tillståndet är dåligt, vilket är en ökning med hela 10 procent från förra undersökningen 2018.
48 procent hävdar att de kämpar med höga nivåer av stress. Det är mest personer i åldern 18 till 35 år som klagar mest på stress.
På frågan om vikt och kondition säger var tredje spanjor att de är missnöjda med sin egen vikt och att konditionen har försämrats.
Det är DYM-institutet som har intervjuat 1 006 personer online för tidningen 20 Minutos, och detta utgör bakgrunden till siffrorna.
Ville skjuta ner plan över Malaga flygplats
En 46-årig kvinna ska ha legat bakom hot mot flygtrafik in och ut från Malagas flygplats. Hon har nu gripits och ska ha ringt den spanska flygmyndigheten AENA på morgonen den 3 april.
Under samtalet ska hon ha sagt att hon skulle börja skjuta mot planen om trafiken inte omedelbart stannade. Hon påpekade att hon hade vapen och tillräckligt med ammunition för att skjuta ner ett plan. Policia Nacional spårade samtalet och grep kvinnan.
Tre dagar senare, den 6 april, fick räddningspersonal tillkallas när en skåpbil stod i brand strax utanför terminalbyggnaden. Passagerarna kunde höra flera små explosioner från bilen.
Andra relaterade nyheter
- None Found