En sak du kommer märka av om du tillbringar mycket tid i Marbella och Spanien är det finns en mängd olika skatter. En del påminner om de skatter som finns i Sverige, men det finns även andra typer av skatter. I Spanien är det så som andra länder att den offentliga sektorn finansieras med skattepengar. En del av skatterna dras in av staten, andra av kommunen. Vad du ska betala det beror på om du är resident eller inte.
Årlig fastighetsskatt
Det finns vissa typer av fastighetsskatt som ska betalas in till kommunen. Den viktigaste och den som flest känner till är IBI, (Impuesto sobre bienes inmeubles), alltså en slags kommunalskatt. Den betalas direkt till kommunen eller till SUMA, beroende på var i Spanien bostaden ligger. Det går att anlita en skatterepresentant som kan sköta detta åt dig.
Det finns även en fastighetsskatt, som påförd inkomstskatt. Den går direkt till staten. Det är skatt på den inkomst du kunde haft om du hyrt ut bostaden. Det är även skatt på hyresinkomster om du hyr ut.
Skatt på varor du köper
De varor du köper i Spanien är belagda med IVA, som är motsvarigheten till Sveriges moms. Skatten kan ibland vara inkluderad i priset och ibland läggs den på ordinarie pris. IVA har olika skattesatser. Den generella ligger på 21 %, Det finns även en reducerad sats på 10% och en extrareducerad sats på 4% på vissa varor.
Den generella skattesatsen gäller på så kallade icke nödvändiga varor och tjänster. Den lägre reducerade satsen appliceras på livsmedel, läsk, glasögon, husbyggnation, sjukförsäkringar och tandläkarräkningar. Den extrareducerade satsen gäller baslivsmedel som ost, mjölk, frukt och grönsaker.
Inkomstskatt
Är det så att du arbetar i Spanien så ska du betala inkomstskatt, (IRPF: Impuesto sobre la renta de las personas físicas). Denna skatt är progressiv mellan 24% till 45%, och betalas på din totala inkomst. Skatten gäller för alla personer som är bosatta i Spanien. Utlänningar i Spanien anses ha skattemässig hemvist om de har spanskt uppehållstillstånd (residencia) eller om:
Uppehåller sig i Spanien mer än 183 dagar per kalenderår
Har sin främsta personliga och professionella verksamhet i Spanien
Har sin make och / eller barn (som är ekonomiskt beroende av dem) bosatta i Spanien.
Andra skatter
Om du vinner pengar på ett lotteri så ska även det deklareras och skattas för.
Är du resident skall all din inkomst deklareras i Spanien oavsett var du tjänat den. För pensionärer gäller andra regler. Om du inte är resident i Spanien och bara tillfälligt vistas där så räcker det normalt att deklarera det spanska fastighetsinnehavet.
Skatt på värdeökning av tomtmark (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana) är något som betalas till kommunen om man säljer en fastighet. Denna skatt kallas även för plus valia och den tas inte ut på fastigheten i sig, utan det är den mark som huset står på som beskattas.
Inkomst av kapital, (Impuesto sobre incremento de patrimonio de la venta de un bien inmueble) innebär skatt på byggnader.
Försäljningsskatt (= Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) innebär att om du köper en bostad så ska du betala skatt på det belopp som anges i Escritura. ITP varierar beroende på provins. Utöver det tillkommer stämpelskatt, vid köp av en nybyggd fastighet. Uthyrningen av ett hus mellan två personer räknas som en överföring av fastighet under en viss period. Hyresgästen måste därför betala ITP för överföringen att bli officiell och för att få rättigheter att använda fastigheten.
Byggskatt (Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras)
Dels kostar det med bygglov och dels tar kommunen ut en byggskatt av arkitekten eller entreprenören för eventuella kostnader som blir i samband med att din bostad byggs. Olika kommuner har olika skattesatser.
Förmögenhetsskatt
Förmögenhetsskatt(= Impuesto extraordinario sobre el patrimonio) är en annan skatt som kan behöva betalas. Det om du tjänar över en viss summa.
Förmögenhetsskatten avskaffades i Spanien under 2008 men den kom att återinföras 2011 på grund av den ekonomiska kris som var då. Nu är det en skattskyldighet för de som är fast bosatta. Denna skatt ska betalas om man är fast bosatt och har globala tillgångar som överstiger € 700 000 (per person). Det är inklusive värdet av en egendom i Spanien. Om man har en privat egendom, som är den huvudsakliga bostaden, så finns det ett avdrag på upp till € 300.000. Varje år beskattas progressivt nettotillgångar (tillgångar minus skulder) beroende på skatteklass mellan 0,2 och 2,5%.
Skattemyndigheten i Spanien
Det som motsvarar den svenska skattemyndigheten i Spanien är Agencia Tributaria. I Malaga finns det flera kontor att vända dig till. Sedan så återfinns de med kontor över hela Spanien, så att du alltid kan få kontakt med dem oavsett var i landet du bor.
Skatt vid köp av spanskt fordon
Om du köper en ny bil i Spanien, så tillkommer det registreringsavgifter, samt att det även är registreringsskatt och fordonsskatt. För att räkna ut vad du ska betala i registreringsskatt så behöver du ett dokument som kallas för ”tríptico” (registreringsbevis). Detta dokument fungerar som bilens identifikation och innehåller viktiga detaljer som till exempel koldioxidutsläpp. Sedan kan du även få en NCR-kod (Número Referencia Completo) från din bank för att fylla i formuläret modelo 576 online på Haciendas skattesida (Hacienda är det spanska finansdepartementet) för att ta reda på hur mycket du ska betala, och sedan betala det. Sedan har du som sagt fordonsskatten, Impuesto de Circulación, som betalas till kommunen. Beloppet beror på kommunens bestämmelser.
Deklaration i Spanien om du är resident
Om du bor minst 183 dagar i Spanien så bör du vara resident och därmed även deklarera din inkomst. Det under perioden 1 maj-20 juni varje år. Du betalar skatten i samband med att du lämnar in deklarationen. Även inkomster från Sverige är skattepliktiga i Spanien.
Det kan vara god idé att få hjälp med deklarationen, då det på grund av språkliga skäl kan vara svårt att sätta sig in i det spanska skattesystemet. Du kan få hjälp via en en spansk redovisningsbyrå (asesor fiscal) eller en allmän rådgivningsbyrå (Gestoria).
Deklaration för icke resident
För dig som bara tillfälligt vistas i Spanien så räcker det normalt att bara deklarera ditt spanska fastighetsinnehav, det då du inte är resident. Det finns inga fribelopp, utan oavsett värde på fastigheten så ska den deklareras.