Bostadsportalerna Fotocasa och Idealista har båda presenterat hur läget har varit på den spanska bostadsmarknaden det senaste året. Det visar sig att Alicante och Malaga har haft den största prisökningen av alla.
Fotocasa uppger att priserna har stigit med 14 procent i Alicante och det är den högsta prisökningen. Malaga kommer därefter med en prisökning på 12,8 procent, medan Balearerna tar tredje plats med en uppgång på 12,5 procent.
Idealista å sin sida menar att Malaga har haft störst pristillväxt från 2021 till 2022. Procentsatserna är ganska lika.
Den genomsnittliga prisökningen i Spanien har varit sju procent det senaste året.
Dessa bostadsportalsiffror stämmer nog helt, men det är inte säkert att de stämmer helt i förhållande till officiella siffror och statistik. Anledningen till det är att det hela bygger på bostadsportalernas respektive plattformar. Till exempel kan en fastighet vara till salu för 500 000 euro, men säljs för 450 000 euro. Det är utgångspriset som blir ledande.
Spanska banker rapporterar också att de lånar ut mindre pengar än tidigare. Det ser ut som att vi måste gå tillbaka till 2008 för att hitta så låg efterfrågan på bolån. Bankerna har också blivit mer restriktiva med att ge människor lån på grund av de osäkra ekonomiska tiderna.
Samtidigt finns uppgifter i spansk media om att 58,8 procent av spanjorerna har försämrat sin ekonomi nu jämfört med för ett halvår sedan. Prisökningen på nästan alla produkter och tjänster är den främsta orsaken.
Spanien levererar ambulanser och militär utrustning till Ukraina
Spaniens utrikesminister, Jose Manuel Albares var på ett officiellt besök i Kiev i Ukraina häromveckan. Utrikesministern träffade bland annat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi.
Spanien har precis levererat 30 ambulanser till Ukraina. Därtill kommer diplomatiskt bistånd, liksom annan humanitär hjälp och militär utrustning. Trots det ligger Spanien långt ner på givarstatistik från europeiska länder jämfört med Ukraina. Lika fullt tackade president Zelenskyj för stödet.
– Vi är tacksamma för det stöd och den hjälp vi får från Spanien. Det är till stor hjälp, sa president Volodymyr Zelenskyj, som betonade att Spanien tagit emot små, sjuka och skadade barn för behandling. Barnen är friska och tillbaka i Ukraina igen.
Ukrainas president bad också om hjälp med återuppbyggnaden av landet. Det skedde efter att Spaniens utrikesminister varit på turné för att titta närmare på de krigshärjade områdena runt huvudstaden. Albares lade också ut blommor vid en sönderbombad byggnad.
Jose Manuel Albares besökte Ukraina två veckor före krigsutbrottet och han påpekade att det var en enorm skillnad mellan nu och då.
Nästan alla i Spanien använder nu WhatsApp
Snabbmeddelandeapplikationen WhatsApp är mycket populär. Många siffror från andra kvartalet i år visar att nio av tio har använt WhatsApp varje dag.
78 procent i Spanien säger att de använder WhatsApp varje dag. Det är en stor ökning från tidigare.
90 procent av alla i Spanien har en smartphone. Det förklarar de höga siffrorna, eftersom det inte var så många år sedan som väldigt många i Spanien hade gamla mobiltelefoner. Whats App är en gratis app, och det är en annan anledning till dess popularitet.
83,7 procent skickade SMS under andra kvartalet i år. 48,1 procent säger att de är på sociala medier varje dag och 41,8 procent skickar e-post varje dag. 20,7 procent använder telefonen för att spela.
33,7 procent använder telefonen för att ringa. Så det finns fortfarande några som gör det…
CNMC Competition Authority har skapat undersökningen, som bygger på intervjuer med 5 117 hushåll och 8 560 individer.
Andra relaterade nyheter
- None Found