När man ser till juli månad, så har hotellbeläggningen överstigit med 86 procent och i vissa områden på Costa del Sol når den även över 90 procent. Rapporten som visar detta har släppts av hotellföretagarnas förening ”Empresarios Hoteleros de la Costa del Sol (Aehcos)”. Denna rapport visar bokningarna under sommaren och ger en prognos för hösten baserad på de bokningar som redan har gjorts.
Kollar man på siffrorna för juli, så landar dessa på på 86,29 % medan augusti i dagsläget ligger på 84 % redan bokat, september 78 % och oktober 68 %. Beläggningen i juli överstiger referensåret 2019 då var beläggningen 84,2 %.
Genomsnittet har ökat en hel del, det tack vare att två städer sticker ut med en beläggning som i praktiken betyder näst intill fullbelagt. Det är Nerja med en beläggningsgrad på 94,46 % och Torremolinos 92,49 %.
När det gäller destinationer som Marbella, Fuengirola, Málaga, Mijas, Benalmádena, Estepona, Manilva med flera, så har alla dessa en beläggning på över 80 %.
Dock är det som så att i inlandskommunerna sjunker efterfrågan rejält. När det gäller Ronda, så har de en uthyrningsgrad på 59 % och Antequera överstiger knappt 30 %.
Men det ser bättre ut i höst för inlandet: Inför höstens början observeras också en återhämtning av inlandsturismen.
Längre fram är det osäkert hur det kommer att bli, då en hel del beror på hur stor tillgången till flygstolar ser ut.
Strejkerna på EasyJet är över
EasyJet gick ut med att de skulle strejka i ett visst antal dagar. Det var då kabinpersonalen som valde att göra det och det mellan 1–3, 15–17, och 29–31 juli. Det gällde trafiken vid Barcelona, Palma de Mallorca och Málaga.
Nu är det augusti månad och flygbolaget EasyJet och kabinpersonalens spanska fackförening USO är överens. Det innebär att alla stridsåtgärder är avbrutna.
Man har kommit överens om ett nytt avtal. Detta nya avtal, det innebär att det blir en grundlönehöjning på 4 % som skall tillämpas retroaktivt från mars i år, 13 % för 2023 och 5% för 2024. Totalt kommer denna höjning av grundlönen för besättningen på flygbolagets ”lågkostnad” att vara 22 %.
Avtalet i sig, det innebär även en förändring av varaktigheten av aktivitetsperioden för de avbrutna fasta kontrakten. De kommer att vara nio månaders aktivitet och tre månaders inaktivitet, när det tidigare var åtta av aktivitet och fyra av inaktivitet. Dessa åtgärder, de kommer att träda i kraft säsongen 2022, det vill säga i praktiken omedelbart.
Det kommer även att ingå en ekonomisk ersättning för arbete på en ledig dag och höjningen av flexibel ersättning/förmåner för flygvärdinnor och flygvärdar, dessa två sistnämnda ändringarna gäller från 1 januari 2023.
Det var personalen på EasyJet som fick rösta om detta avtal och det godkändes av 74,6% av personalstyrkan.
Miguel Galán, som är generalsekreterare för USO på EasyJet har sagt att företaget efter veckor av strejk och månader av förhandlingar nu har erbjudit ett ekonomiskt förslag som representerar ett ”viktigt” förhållningssätt till de löner och villkor som kollegor har i Europa. Detta trots att det inte är exakt vad som begärdes. Han säger även vidare det att de kommer att fortsätta att förhandla med bolaget om avtalet gällande sådant som inte är av ekonomisk karaktär utan som syftar till att förbättra deras arbetsvillkor.
Andra relaterade nyheter
- None Found