Bo och jobba i Spanien, det är något som lockar många. Det är en livsstil som är mer avslappnad, det är ett soligt klimat, tapas, gott vin och allt runt omkring. Ofta är det ungdomar som söker sig till Spanien och på Solkusten finns det många som väljer att stanna för ett år eller flera. En del väljer att flytta hit på heltid.
Många jobb är säsongsbaserade, men det finns även fasta jobb. Det har under de senare åren varit en del arbetslöshet i Spanien så det kan vara en tuff konkurrens om jobben. Därmed är det viktigt att du framställer dig på ett bra sätt och visar vad du har för egenskaper och kunskaper så att du gör dig unik. Det ökar dina jobbchanser liksom det är bra att ha en positiv inställning, bra planering samt lära dig nätverka.
Söka jobb
I Spanien går det att söka jobb på flera olika sätt. Ibland har vi platsannonser för jobb som du kan söka via oss här på Marbella.se. När det gäller säsongsbaserade jobb så som såsom reseledare eller hotellpersonal så kan dessa annonser oftast hittas i tidningar, eller svenska jobbsajter. Det kan även finnas på olika resebyråers hemsidor.
Ett annat sätt är att söka jobb direkt på plats. Bege dig runt till olika företag och erbjud dig själv som arbetskraft.
En del startar eget, eller frilansar med något som inte kräver att de är på en specifik plats hela tiden. Ska man flytta från Sverige och bosätta sig i Spanien huvudsakliga delen av året, kan det vara värt att läsa på vad det innebär att starta företag i Spanien då det skiljer sig en del från Sverige.
Exempel på vanliga jobb i Spanien:
– Callcenter/Kundtjänst
– Hotell och restaurang
– Reseledare
– Kontor
– Säljare
– Bar
Det är inte fel att ägna dig åt nätverkande. Dels innan du åker, men även på plats. Ta kontakt med andra som åkt ner och jobbar där du vill jobba. Det finns många bra forum på nätet. Även Facebook är en bra plats. Var inte heller rädd för att själv söka upp arbetsgivare, presentera dig själv och lämna ditt CV.
Det är en fördel om du har egenskaper som gör dig unik. Det är även bra att kunna flera språk, spanska och engelska inkluderat.
Boende
För att kunna jobba är det bra att ha ett boende. I Spanien finns det ett bra utbud av lägenheter och hus. Det är en bra idé att hyra ett rum eller liknande för att på plats hitta ett mer permanent boende. Många hyresvärdar kräver deposition eller flera förskottshyror när du skriver kontrakt, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Bostadsförmedlare tar dessutom ofta ut motsvarande en månads hyra i avgift om de hittar ett boende som du i slutändan skriver kontrakt för.
Övrigt att tänka på
Försäkring
Spanien är ett EU-land vilket gör att det europeiska sjukförsäkringskortet gäller. Detta kort ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus och läkarmottagningar som tillhör landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver inte betala mer än en spansk medborgare gör. All vård täcks dock inte, så det kan vara bra att teckna en privat sjukförsäkring också.
Budget
Du bör inte resa ner utan att ha minst en månadslön med dig. Det om det tar ett tag för dig att hitta jobb. Första tiden i ett nytt land kan kosta en del pengar. Det är allt från deposition och hyra till hyresvärd, inköp av möbler eller andra inventarier. Sedan är det bra att vara medveten om att lönerna inom de yrken som finns inte är så höga. Spanjorerna själva tjänar cirka 35% mindre än vad en svensk gör i Sverige. Det gör även att det blir lägre priser generellt sett.
Vaccination
Det finns inga obligatoriska vaccinationer för inresa i Spanien. Däremot rekommenderas vaccination mot Polio-, stelkramps- och difteri. Inresekrav i form av vaccination mot Covid-19 eller i annat fall negativt PCR- eller antigen-test har förekommit under perioder när Corona har stor spridning. Under sommarperioder har dock kraven lättats. Kolla dock upp vilka resekrav som gäller just nu via din resebyrå eller flygbolag för aktuell information.
Egenföretagare i Spanien
Har du en bra affärsidé som du tycker borde finnas i Spanien så kan det vara värt att undersöka huruvida det redan finns motsvarande här nere. Kanske vänder sig din tjänst eller produkt mot bara inflyttade Svenskar? Det finns åtskilliga exempel på framgångsrika svenska entreprenörer, t.ex. Svenska Skolan i Marbella och Fuengirola men också svenska matbutiker och annat.
›› Läs mer om att bli egenföretagare i Spanien här.