Är man i Marbella eller Spanien överhuvudtaget så bör man se till att testa det lokala köket. Även om många av restaurangerna serverar internationella menyer så är det lika många som lagar sitt eget lands mat så att säga. Så testa en eller flera av dessa spanska rätter!
Tortilla de Patatas (spansk omelett)
Denna maträtt är något som många uppskattar och den finns i flera olika varianter runt om i Spanien. Den kan variera beroende på region och restaurang. Det allra första receptet på denna rätt är daterad 1817 och kommer från regionen Navarra.
Gazpacho
En kylig gazpacho är perfekt att avnjuta under en het spansk sommar. Huvudsakliga ingredienserna i den är tomat, gurka, lök, olivolja, vitlök och lite bröd. Den kan du göra på egen hand, eller beställa på din lokala restaurang. I Andalusien, (gazpachons inofficiella hem) finns det ett liknande recept för salmorejo, en tjockare variant av gazpacho.
Paella
Paella är ordet man använde förr för att beskriva pannan som risrätten lagades i. En traditionell paella var en mix av olika ingredienser som lokala bönder hade tillgång till så som kyckling, kanin och grönsaker. Under åren har receptet utvecklats en del och man har många gånger i skaldjur i denna rätt. Det är inte fel att avnjuta denna rätt vid en restaurang nära vattnet, med färska skaldjur från samma vatten!
Calamares en su tinta
Calamares är bläckfisk och denna rätt kanske inte ser så god ut, det är vita, gummiaktiga ringar som flyter omkring i svart bläckfisk-bläck. Men den smakar bra! För att laga denna rätten så krävs det tid, det tar en och en halv timme att förbereda och laga den. Det gäller att ha rätt sorts bläck i rätten. Utöver bläck och bläckfisk så ingår även lök, vitlök, persilja, cayennepeppar och ett glas vin.
Chicharro al chacolí
Chacolí (eller txakoli), är en vinsort som till största delen produceras i Baskien. Detta vin brukar ofta finnas med i olika lokala recept i Spanien. En av de mest populära rätterna är Chicharro al chacolí, där chicharro är makrill. Denna fiskgryta innehåller även tomater, lök, morot, purjolök, vitlök, olja och, såklart, ett glas chacolí.
Migas
Denna rätt sägs ha sitt ursprung i 1500-talsrätten hormigos (vetegryta baserad på bröd). För att laga denna rätt på ett traditionellt sätt så ska man skära några brödskivor och låt de ligga i saltat vatten under en dag, stek med olja och vitlök och vänd de ofta för att undvika att de fastnar i pannan. Sedan så serverar man detta med bitar av skinka, chorizo och ibland vindruvor.
Escalibada
Denna rätt är enkel men har många smaker. Ingredienserna är röda paprikor och aubergine som grillats tills skinnet blivit svart, därefter skalats och skärs upp i strimlor. Flera ställen serverar detta på rostat bröd som penslats med tomat, olja och salt och med ansjovis, lök eller tonfisk.
Cocido Madrileño
Denna rätt är så att säga comfort-food. En rykande skål med cocido madrileño passar bra kalla dagar. I denna rätt ingår kikärtor, kött i gelé, en halv kyckling, chorizo, blodpudding, saltade grisfötter, en köttbulle, vitkål, lök, gröna bönor, ris, bacon, skinka, olivolja och vitlök. Det tar tre timmar att förbereda denna gryta.
Tarta de Santiago
Tarta de Santiago är en rätt typiskt för Galicien och det är en traditionell dessert gjord på mjöl, smör, mandlar, socker, ägg och citron och har en specifik nötig smak. Den dekoreras vanligtvis med florsocker och ett Santiagokors.
Hojuelas
Hojuelas är en av Spaniens mest älskade sötsaker och den äter man ofta vid högtider så som allhelgonadagen och påsk.